D.I.C. Veritas

Tportal.hr.,14.06.2013., Hartmann: Haške presude mogu biti revidirane!

Nakon što je sudac Haškog suda Frederik Harhoff u pismu svojim prijateljima iznio ocjenu da Haški sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke, iznova se nametnulo pitanje utjecaja svjetske politike i velikih sila na međunarodno pravo

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, usto poznata novinarka i publicistica, autorica knjige ‘Mir i kazna’ koja govori o ‘tajnim ratovima međunarodne politike i pravosuđa', kazala je u razgovoru za agenciju Anadolija da pismo danskog suca potvrđuje da zabrinutosti oko promjene smjera na sudu ne dijele samo analitičari međunarodnog prva, već da ta zabrinutost postoji unutar samog Tribunala.

‘Zabrinutost je rasla do te mjere da je jedan sudac odlučio obavijestiti svoje prijatelje izvan institucije, a time i javnost. Ono što mi se čini najvažnije, jest to da sudac Frederik Harhoff konkretno ukazuje na kršenje statuta Tribunala od strane njegovog predsjednika Theodora Merona. Po statutu, suci moraju biti neovisni prilikom donošenja svojih odluka. Frederik Harhoff tvrdi da Theodor Meron vršio pritisak na druge suce kako bi osigurao većinu glasova u peteročlanom Žalbenom vijeću kojim je predsjedavao u predmetu protiv Gotovine i Markača, kao i u slučaju Momčila Perišića', kazala je Hartmann za agenciju Anadolija.

To znači, dodala je ona, da je Meron kršio statut jer ‘nije poštovao neovisnost drugih sudaca’.

‘Dosad je jedino danski sudac Harhoff to javno iznio, ali javna je tajna u Tribunalu da se to dogodilo. Zatim, Frederik Harhoff tvrdi da se Theodor Meron stavio u službu države i imenuje dvije, a to su SAD i Izrael. Jesu li te države ili neke druge, to ne mijenja na stvari da postoje ozbiljne sumnje kako je Meron preoblikovao presude tako da bi zadovoljio političke interese. Time je prekršio svoje profesionalne obaveze, odnosno statut Tribunala', kazala je Hartmann te podvukla:

‘Ovo su dovoljno ozbiljne i, nažalost, kredibilne optužbe da nadležni organi otvore istragu i da Theodor Meron bude smijenjen u slučaju da se utvrdi da je kršio statut Haškog suda. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nema drugog izbora nakon ovog pisma nego narediti takvu istragu! A ako se utvrdi da nezavisnost i nepristranost sudaca nije poštovana, onda je moguća i revizija presuda.’

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.