D.I.C. Veritas

Glas Turske, 31.05.2017, U Beogradu nastavljeno suđenje za ratne zločine u Kravici

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u objektu Zemljoradničke zadruge Kravica kod Bratunca, u Bosni i Hercegovini, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na suđenju je dovršeno slušanje tonskog zapisa iskaza iz istrage jednog od optuženih Dragomira Parovića. Slušanje tonskog snimka počelo je na prošlom ročištu.

Posle preslušavanja iskaza, predsedavajuća sudskog veća sudija Mirjana Ilić je konstatovala da se Parović ranije izjasnio da ne želi da odgovara na pitanja suda, a on je rekao da u sadašnjoj fazi postupka ne želi da iznese odbranu.

On je ostavio mogućnost da to učini kasnije.

Još na prethodnom ročištu advokati odbrane negodovali su zbog lošeg kvaliteta snimka.

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u Kravici počelo je 6. februara. Optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici je navedeno da su “Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara Zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana”.

Optuženi se brane sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.