D.I.C. Veritas

tvK3.info, 16. 10. 2023, I 32 godine nakon ubistva 125 Srba u Gospiću pronađeni ostaci svega 57

Iako se navršavaju 32 godine od ubistva najmanje 125 srpskih civila u Gospiću, do sada su sahranjeni posmrtni ostaci tek 57 žrtava, a porodice dodatno brine što se ništa ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka ostalih, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”.

Porodice likvidiranih gospićkih Srba posebno uznemirava saznanje da su odavno na slobodu Tihomir Orašković, Mirko Norac i Stjepan Grandić osuđeni za ovaj zločin pred Županijskim sudom u Rijeci iz marta 2003. godine.

Iz “Veritasa” poručuju da ostaje otvoreno pitanje zašto nisu procesuirani i ostali pripadnici hrvatske vojske i policije za koje je van svake sumnje u ranijem sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba po komandnoj ili individualnoj odgovornosti.

Navedeno je da je takvih više desetina, od kojih su neki i danas na visokim funkcijama i položajima u hrvatskoj vojsci, policiji i vlasti, kao što se to radi u drugim slučajevima i u drugim državama regiona.

Iz ove organizacije je naglašeno da je od 16. do 18. oktobra 1991. godine skoro polovina Srba ubijena, a među njima ukupno 39 žena, 10 bračnih parova i četiri para po jednog roditelja i djeteta.

O ubistivma srpskih civila bio je upoznat cijeli politički, vojni i policijski vrh hrvatske države, a pod pritiskom međunarodne zajednice tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman je naredio istragu.

Slučaj je, međutim, bez obzira na dokaze koji su ukazivali na naredbodavce i izvršioce tih ubistava, stavljen ad akta, a tijela ubijenih su iz primarnih premještana u sekundarne grobnice.

Tužilaštvo Haškog tribunala ubrzo po osnivanju započelo je intenzivnu istragu o ovim zločinima, ali je slučaj ustupljen hrvatskom pravosuđu prije nego što je podignuta optužnica.

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je u martu 2001. godine podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koje su teretili za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 lica.

Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Rijeci osuđeni su Tihomir Orašković, Mirko Norac i Stjepan Grandić.

Sud je, kako je obrazloženo, zbog nedostatka dokaza oslobodio Norca, Oreškovića i Ivicu Rožića za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odvezeni i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu, dok je odbio optužbu protiv Milana Čanića zbog odustanka tužioca.

U gradu Gospiću je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živjelo 9.025 stanovnika, među kojima je bilo 36 odsto Srba i tri odsto Јugoslovena.

Prema popisu stanovništva iz 2021. u gradu Gospiću, koji, pored mjesta sa istim imenom, obuhvaća još 49 naselja, živjelo je ukupno 11.502 ljudi, među kojima je 412 Srba.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.