D.I.C. Veritas

TVK3.info, SrpskaInfo, 27.04.2022, Hrvatska nastavlja sa diskriminacijom Srba

Hrvatske vlasti u kontinuitetu diskriminišu preostale Srbe u toj državi, a samo u prošloj godini zvanično je zabilježeno više od 500 incidenata čija su meta bili pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Ovo za Srpskainfo kaže predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, Savo Štrbac, komentarišući namjeru hrvatskih vlasti da ukinu nastavu na srpskom jeziku i upotrebu ćirilice u školama u Vukovaru.

Ističući da je, prema zvaničnim podacima Srpskog narodnog vijeća (SNV), u Hrvatskoj u toku 2021. godine zabilježeno više od 500 fizičkih napada, provokacija, uvredljivih grafita i drugih oblika napada i pritisaka na Srbe, Štrbac kaže da u tom svjetlu ne treba da čudi to što su vlasti u Zagrebu riješile da zvanično zabrane upotrebu srpskog jezika i ćirilice.

– Tu se radi o sprečavanju Srba da koriste svoja Ustavom zagarantovana prava, kao i kršenju Zakona o pravima nacionalnih manjina. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Vukovaru je više od trećine stanovnika srpske nacionalnosti, što im daje za pravo da po važećem zakonodavstvu imaju srpski jezik u školama i upotrebu ćirilice – kaže Štrbac.

On, između ostalog, zaključuje da najnovija diskriminacija Srba u Hrvatskoj predstavlja nastavak histerije koja je, kako podsjeća, prije nekoliko godina eskalirala razbijanjem dvojezičnih tabli u Vukovaru, kao i drugim hrvatskim gradovima u kojima Srbi čine značajan dio populacije.

– Dobro se sjećamo “čekićanja” ploča na gradskim institucijama koje su, osim latinicom, bile ispisane i ćirilicom. SNV je u svom posljednjem izvještaju objavio da je prošle godine u Hrvatskoj bilo više od 500 napada i provokacija usmjerenih protiv Srba, a taj broj je, realno, makar trostruko veći, samo što ljudi iz straha nisu prijavljivali sve napade i incidente – kaže Štrbac za Srpskainfo.

Poslanik SDSS u Hrvatskom saboru, Dragana Jeckov, juče je upozorila da Hrvatska namjerava da ukine nastavu na srpskom jeziku i upotrebu ćirilice u pojedinim smjerovima strukovne škole u Vukovaru.

– U jednoj vukovarskoj srednjoj školi ukinuta su odjeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. To je odobrilo ministarstvo, a riječ je o deficitarnim programima – istakla je Jeckov.

Ona se u obraćanju hrvatskom premijeru, Andreju Plankoviću, posebno osvrnula na to da se restrikcije jedino uvode u smjerove koje u najvećem broju pohađaju srpski đaci.

– Ukidaju se ona odjeljenja u kojima se nastava odvija po modelu A, na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Moja dužnost je kao zastupnice, ako vas već nisu informisale vaše stručne službe, da vas na to upozorim – rekla je Jeckov.

Odgovor hrvatskog premijera nije dobila.

 

REZULTATI PROGONA I ETNIČKOG ČIŠĆENJA

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Hrvatskoj je živjelo 581.000 Srba, odnosno 12,2 odsto ukupne populacije u toj zemlji.

Kao rezultat stravičnog etničkog čišćenja i progona Srba, posebno u akcijama “Bljesak” i “Oluja” u proljeće i ljeto 1995, Srbi u Hrvatskoj svedeni su na nivo zanemarive nacionalne manjine, čiji je udio u ukupnom stanovništvu Hrvatske, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. iznosio 4,3 odsto.

Službeni rezultati posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj, koji je održan prošle godine, odnosno sadašnji broj Srba u toj zemlji još nije poznat.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.