D.I.C. Veritas

Una.world, Politika, 02.08.2022, PREMIJERA FILMA ‘OLUJA’ NA JESEN

Film govori o tragičnim danima naše istorije za vreme akcije ‘Oluja’ 1995. godine.

Film reditelja i scenariste Miloša Radunovića ”Oluja”, prvo delo srpske kinematografije koje govori o progonu preko 250.000 krajiških Srba 1995. godine, biće premijerno prikazan na jesen, najavili su danas producenti.

Stotine hiljada potresnih priča

Radunović je na konferenciji za novinare, na kojoj je premijerno predstavljen prvi trejler “Oluje”, rekao da je intervjuisao učesnike događaja i da je njegova ratna drama nastalo na osnovu istinitih svedočenja o stradanju srpskog naroda koja su za potrebe filma dramatizovana.

“Dok sam ih intervjuisao bilo je teško proživljavati sve to zajedno. Dosta je potresno raditi ovakve teme, istinite priče. Odgovornost je ogromna kad imate 250.000- 300.000 svedoka. Ima toliko priča koje nismo mogli da iskoristimo. Svaki od tih nesrećnih ljudi je priča za sebe. Od 250.000 priča izabrali smo najfilmskije”, rekao je Radunović.

Hrvatska vojska je u leto 1995. godine u akciji nazvanoj “Oluja” napala područije Republike Srpske Krajine, a Radunovićev film govori o “tragičnoj sudbini Krajišnika u etničkom čišćenju”.

Film je nastao u produkciji kuće Omega i uz pomoć Telekom Srbije, a producent Vladan Anđelković je najavio da će film biti prikazan na jesen u Srbiji, kao i da će dati sve od sebe da ga vide u svakom mestu gde žive Srbi, kao i u inostranstvu, gde je cilj da izmeniti narativ o akciji “Oluja”.

“Naš cilj je da ne bude ništa drugo do zločinački, sistemski izvedena akcija nad civilnim stanovništvom”, naglasio je Anđelković.

Snimanje je bilo počelo prošlog leta i film se trenutno nalazi u montaži, a “Oluja” će se pojaviti i kao serija.

Glavne uloge igraju Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Davor Janjić, Marija Pikić kao i mladi Ivan Vujić, koji je istakao da mu je drago što su uspeli da snime “ovako velik film”, u kome se “retko desi neka scena da ne zahteva veliki broj emocija koje su tužne”.

Pikić je rekla da Igra majku Vujićevog lika koji je “glavni protagonista – sve gledamo i slušamo iz njegove prespektive deteta koje se našlo u svim tim groznim okolnostima”.

Velika odgovornost da se iznese nečiji život

“Ovde jeste reč o živim ljudima koji su sve to preživeli. Osetila sam veliku odgovornost da iznesem nečiji život… Uzimaš na sebe veliki krst zbog težine sudbine”, rekla je Pikić.

Vidović je istakao da je za njega snimanje “Oluje” “bilo neverovatno putovanje” i nešto najzahtevnije što je do sada radio na filmu. Nakon što je prethodno snimao “Daru iz Jasenovca”, Vidović ističe da su mu bili čast i obaveza da učestvuje u “dva važna projekta za sve narode na ovom području”.

“Imao sam jako tešku ulogu i bilo je potrebno mnogo vremena, razgovora sa Milošem i lektorima. Prošao sam i kroz vojnu obuku”, naveo je glumac.

Svi u ekipi “Oluje” bili su svesni ogromnog tereta na svojim leđima, a Vidović očekuje da će učesnici događaja 1995. godine shvatiti “da se neko setio da prikaže što se desilo nesrećnih devedesetih narodu na tim područjima koji se iselilo sa svojih ognjišta ne svojom voljom”.

Kao dečak koji je u Gradiški sam svedočio o izbegličkim kolonama na traktorima, Vidović je rekao da očekuje da će nakon filma “ljudima koji su proživeli tu golgotu bar za zeru da bude lakše”.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić istakao je da je jedan od ciljeva njihove filmske produkcije bio da deo sredstava ulože u filmove koji će obeležiti neke istorijske događaje, kao što je stradanje srpskog naroda, kako bi na kvalitetan način buduće generacije naučile šta je istina.

Dodavši da je “Oluja” “film od velike važnosti za srpski narod”, Anđelković se zahvalio Lučiću “koji je prepoznao važnost ideje”, jer film “bez podrške Telekoma ne bi se snimio u kvalitetu i formatu u kom je snimljen”.

Anđelković je podsetio da je film obeležila tragedija pošto je nedavno tokom snimanja nastradao Vladimir Milivojev Mili ”jedan od najtalentovanijih scenskih rekvizitera”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.