D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 01.03.2017., Sarajevski genocid

Zbornik iskaza žrtava iz logora za Srbe od 1992. d0 1995. U konclogorima ubijeno više od 7.000 zatočenika

LOGORI za Srbe u Sarajevu od 1992. do 1995. odneli su 7.019 identifikovanih žrtava. Ni zbog zločina nad njima, ni zbog još oko 400 koji se i danas vode kao nestali niko od muslimanskih ratnih lidera nije odgovarao. Niko nije snosio odgovornost ni za srpske žrtve iz još 400 logora širom BiH, o kojima čak ni podaci još nisu sređeni. Zato je objavljivanje potresnih iskaza preživelih logoraša ostavština za budućnost, rečeno je danas na promociji knjige “Genocid nad Srbima: Sarajevo 1992-1995.”

- Srpske žrtve iz sarajevskih konclogora trpele su nezamislivu torturu, možda sistematičniju i od one u logorima NDH. Od oko 40.000 Srba koji su ostali blokirani u Sarajevu skoro svaki je privođen makar i na kratko prebijanje, a za to vreme mu je pljačkan stan ili su u njega useljavane muslimanske porodice. U Sarajevu postoji više desetina masovnih grobnica koje do danas nisu istražene, jer za to nikako nema sredstava, iako se velike sume daju na mnogo nevažnije stvari – rekao je Milivoje Ivanišević iz Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku. On je s Draganom Grčić Gavrilović priredio za objavljivanje iskaze preživelih logoraša.

Autori su ukazali da se promocija ove potresne knjige održava 1. marta jer se on u Federaciji BiH slavi kao Dan nezavisnosti.

- Žalosno je i nemoralno što se praznuje dan kad je počeo gađanski rat u BiH, kad su muslimanski ekstremisti na ulici pucali u srpsku crkvu i svatove i ubili Nikolu Gardovića, samo zato što je Srbin i hrišćanin. To je bio znak za opšti napad na Srbe, a Sarajevo je pretvoreno u najveći koncentracioni logor posle Drugog svetskog rata – podsetio je Ivanišević.

STRAH BIVŠIH LOGORAŠA TRAJE

IAKO je bio najavljen, bivši logoraš Slavko Šibalija nije govorio na promociji, a kao razlog naveo je strah za svoju bezbednost i rodbinu koja živi u Sarajevu.

- Isti problem mogli smo videti i na suđenju Naseru Oriću, jer preživele žrtve nisu smele da govore. Zato je izuzetno važno istraživati zločine nad Srbima, sakupljati činjenice i iskaze, da žrtve ne bi bile zaboravljene – upozorio je predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

 

Boris Subašić

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.