D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 02.08.2017, Хрвати славе “Олују” уз “мигове”

Уочи годишњице “Олује” поново подигнуте тензије на релацији Београд- Загреб. Протест из Србије због организовања концерта проусташког певача Томпсона

ГОДИШЊИЦУ прогона Срба из Хрватске, током операције “Олуја”, Србија ће ове године обележити 4. августа парастосом жртвама у Ветернику, код Новог Сада. А дан касније, Хрватску ће надлетати “мигови” и амерички хеликоптери “кајови”, проламаће се звуци са концерта “Прљавог казалишта” и Марка Перковића Томпсона, чиме ће Загреб прославити Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља.

И уочи ове годишњице, подигнуте су тензије на релацији Београд – Загреб, јер је стравичан догађај од пре 22 године за Србију злочиначка акција током које је протерано више од 220.000 Срба, а за Хрватску “велика победа у Домовинском рату”.

Večernje novosti, Hrvati slave “Oluju” uz "migove", 2.8.2017.

ПАРАСТОС ЖРТВАМА

НА СТАДИОНУ ВЕТЕРНИКА СРБИЈА ће Дан сећања на страдање и прогон Срба обележити достојанствено, присећајући се својих жртава. Како сазнају “Новости”, догађају заказаном за 4. август, на стадиону клуба Ветерник, присуствоваће председници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик, парастос ће служити патријарх Иринеј, док ће се окупљенима обратити Бранка Максимовић, која је као дете 1995. била у избегличкој колони.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић позвао је Загреб да не гура прст у око Београду и не финансира Томпсонов наступ, док из хрватске владе узвраћају да је он – погрешно информисан.

- Не плаћа хрватска држава наступе певача на обележавању “Олује”, већ је то ствар организатора, у овом случају града Книна и Слуња – кажу нам извори у хрватској влади.

У Загребу износе и аргумент да Томпсонов наступ није део централне прославе у Книну, где ће ове године наступити “Казалиште”, већ да ће он певати у Слуњу. И сам Томпсон демантује да добија новац из државне касе и тврди да је и досад на годишњицама “Олује” певао без хонорара.

С друге стране, хрватски бранитељи из локалних удружења тврде да је обезбеђен хонорар за Томпсонов наступ у Слуњу, који је све само не скроман.

Хрвати су чак и заказали утакмице на стадиону клуба Динара између бранитеља и представника хрватских власти, као и ветерана Хајдука и Динама против Ријеке и Осијека. У званичном програму су и аеромитинг, војни оркестри, маршеви војних јединица, полагање венаца, паљење свећа, црквена звона, мисе за страдале… По први пут од завршетка рата, хрватска влада ће тог дана одржати седницу у Книну.

Уз то, новинарка Каролина Видовић Кришто је на свом фејсбук-статусу величала Томпсонова дела, рекавши да су она “непроцењива” и да “његов рад, његове песме и његова уметност имају и културно–образовну вредност”.

- Он одгаја нараштаје у здравом домољубљу и честитости – написала је ова новинарка ХРТ-а, која је, иначе, због непридржавања новинарских стандарда у мају прошле године уклоњена из емисије “Студио 4”.

Иначе, градоначелник Книна Марко Јелић Томпсону уопште није упутио позив да ове године наступи у Книну. Јелић жели да све прође без инцидената, поготово да не буде усташких провокација, а кад је Томпсону замерено што ће и у Слуњу да пева “Чавоглаве”, одговорио је: “Па шта друго да певам на обележавању ‘Олује'”.

 

СИМБОЛИКА СЛУЊА

ЗА директора “Веритаса” Саву Штрпца, централно обележавање “Олује” у Хрватској биће тамо где се окупи више људи, а он очекује да то буде на Томпсоновом концерту у Слуњу:

- Нити је Томпсон “избачен из игре”, нити је место његовог наступа случајно изабрано. У Слуњу је 1942. оборен авион злогласног усташког команданта Јуре Францетића, оснивача “Црне легије”, а он је убијен. Постојала је и иницијатива да му се тамо подигне и споменик, али она за сада није реализована.

 

МИЛОРАД ПУПОВАЦ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ ХРВАТСКЕ ПОСЛЕ ИНЦИДЕНТА У ГЛИНИ

ПУСТИТЕ СРБЕ ДА ЖИВЕ У МИРУ И СЕЋАЈУ СЕ МРТВИХ

ЈЕДИНО тражимо да се преосталим Србима у Хрватској омогући да живе у миру и да својих бројних пострадалих могу да се у миру сећају – овако се председник СДСС Милорад Пуповац обратио хрватској јавности, а после инцидента на комеморацији у Глини, на којој је група људи добацивала, уносила се у лица окупљених Срба и певала “Зови, само зови”.

Пуповац је замерио хрватским политичарима што никад не долазе на комеморацију у Глину, а последњи је то урадио бивши председник Иво Јосиповић:

- Свих ових година изостали су представници глинске, жупанијске и државне власти и није никакво чудо што њихово место заузимају они који вербално насрћу на комеморацију. У нади да ни од кога нећу бити криво схваћен, кад се наши представници државне власти придружују комеморацији страшним жртвама Сребренице, а заобилазе страшне жртве Глине, болно је видљиво одсуство универзалног важења моралног осећања за злочин и страдање.

Пуповац каже и да не признаје “наше” и “ваше” жртве и тврди да је немали број случајева у којима су Срби у Хрватској били ометени или спречавани у сећању на страдање својих сународника у ратовима 1941-1945. и 1991-1995:

- Мали је број њихових споменичких места која нису била уништена или оскрнављена након “Бљеска” и “Олује”.

Он је подсетио на страдања Срба у Глини и у том крају првих месеци власти усташког покрета Анте Павелића, кад је плански убијено 1.400 људи. (Ј. К.)

В. Н.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.