D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 04.09.2017, Sramnu tablu iz Jasenovca sele u Novsku?

Hrvatska desnica jača nego ikada, a vlada susedne države radi apsolutno i bez pogovora pod njenim diktatom. Ustaški pozdrav verovatno ostaje i biće ponovo smešten u blizini logora

Tabla sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” biće najverovatnije premeštena, kako pišu ovdašnji mediji, iz Jasenovca u deset kilometara udaljenu Novsku. Ustaški pozdrav na HOS-ovoj ploči ostao bi i dalje, a jedan od predloga je da u Jasenovcu, kao i u Vukovaru, budu zabranjena isticanja svih oznaka koje aludiraju na prošlost, pa tako i crvene zvezde.

POSETA AMERIČKOG IZASLANIKA

Ovih dana u Hrvatskoj je ponovo američki izaslanik za pitanja Holokausta Tom Jazdgerd. On je već u više navrata oštro kritikovao isticanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, a od vremena njegove poslednje posete nije se mnogo promenilo na bolje.

Sporenja oko table ostaju i dalje, a hrvatska vlada ne želi da preduzme ni jedan energičniji korak dok komisija za suočavanje sa istorijom ne završi rad, a to bi trebalo da se desi u martu sledeće godine. Nakon toga bi se išlo u zakonsko regulisanje isticanja ustaških simbola, pa tako i pozdrava “Za dom spremni”. Međutim, pritisci na Plenkovićevu vladu od strane ekstremne desnice sve su jači, dok pravih odgovora na to nema. Ističe i strpljenje srpske zajednice u Hrvatskoj koja je stalno pod pritiskom, možda u poslednje vreme i većim i jačim nego ikada.

Odluka o tabli trebalo bi da bude donesena u naredne dve nedelje, pa ako bude preseljena u susednu Novsku zloglasni ustaški pozdrav ponovo će biti krajnje blizu jasenovačkog logora u kojem su ustaše nemilosrdno ubijale nedužne ljude – Srbe, Jevreje, Rome…

U Hrvatskoj istovremeno i dalje traje jalova rasprava da li je “Za dom spremni” ustaški ili “stari hrvatski” pozdrav, što zemlju sve više ukopava u prošlost. Svako malo se javljaju političari koji brane upotrebu ustaškog pozdrava pod kojim su ubijani ljudi i počinjeni stravični zločini.

Tome se pridružuju i mnogi iz crkve, pa je tako juče fra Božo Norac Klajo oko 2.000 vernika pozdravio sa “Hvaljen Isus i za dom spremni”. Crkveni skup organizovan je kraj takozvane Husine jame između Sinja i Livna, gde se dogodio zločin nakon Drugog svetskog rata, a pred vojnim ordinarijem dr Jurom Bogdanom fra Božo Norac Klajo tvrdio je da je reč o dva stara hrišćanska pozdrava.

- To su dobronamerni, ljudski, hrišćanski pozdravi u kojima nema ni kapi mržnje ni osvete i reči iz tog pozdrava nisu uperene protiv bilo koga. Oslobodimo se više tih nameta sa istoka koje su nam nametnuli oni koji su želeli da nas unište.

Esktremni desničari galame, vređaju, šire mržnju i ostaju bez sankcija kojima su podvrgnuti svi drugi koji su na društvenim mrežama uputili premijeru Andreju Plenkoviću daleko benignije pretnje.

Koliko god se neki trude, poput Plenkovića, da umanje značaj i uticaj krajnje desnice, ona je danas jača nego ikada. I prisutnija na političkoj sceni i u medijima, a pravog odgovora na sejanje mržnje nema ni od koalicije na vlasti, ni od opozicije iz redova socijaldemokrata. Uvek sve završava kompromisima na kojima političke bodove dobija desnica, a zemlja sve brže ide u slepu ulicu iz koje će se teško naći izlaz.

J. KERBLER

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.