D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 05.04.2013., Debata o Hagu: Više od 30 prijavljenih zemalja

DO debate o radu Haškog tribunala, koju je za 10. april zakazao predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, ostalo je malo vremena, a spisak zemalja koje su se prijavile za učešće premašio je 30 i stalno raste, saznaju ”Novosti”. Zbog velikog interesovanja, moguće je da će se debata produžiti na dva dana, kako bi svi mogli da govore.

 

Svi ključni svetski igrači, osim Amerike, koja se još nije prijavila, uzeće reč u raspravi i izneti svoje viđenje uloge međunarodne krivične pravde u procesu pomirenja. Stavove Rusije, Kine i EU za govornicom GS izneće njihovi ambasadori pri UN. I u ime Hrvatske, Turske, Brazila, Južne Afrike, Švajcarske, Argentine, Pakistana, Kolumbije, Palestine, Egipta najverovatnije će govoriti njihove stalne diplomate na Ist Riveru.

Za debatu se prijavila i BiH, spremljen je i govor koji je usaglašen, ali još nije doneta odluka da li će se u Generalnoj skupštini prisutnima obratiti predsednik trojnog Predsedništva Nebojša Radmanović.

MOGUĆA ODGOVORNOST SUDIJA ZBOG ODSUSTVAUČEŠĆE u raspravi odbio je i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, koji je, pre nekoliko dana, na tribini u Vašingtonu, poručio da mu tu nije mesto. Zbog odbijanja sudija i tužilaca Tribunala da se pojave na debati u Ujedinjenim nacijama, instituciji koja je sud osnovala i dala im mandat, nije isključeno da se u narednom periodu pokrene pitanje njihove odgovornosti.

I nevladine organizacije, mediji, eksperti iz celog sveta pokazali su veliko interesovanje za učešće u raspravi. Međutim, kako za ”Novosti” kažu diplomatski izvori iz Njujorka, konačna lista govornika držaće se u tajnosti do pred samu raspravu, jer se događalo da zbog velikih pritisaka oni koji su zvanično potvrdili učešće, posle nekoliko dana odustanu.

Među njima su, kako tvrdi naš izvor, i Kenet Rot, direktor ”Hjuman rajts voča”, Tina Intelman, predsednik Parlamentarne skupštine zemalja potpisnica rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, kao i predsednik Međunarodnog krivičnog suda Sanghjun Song.

U petak je u kabinet predsednika GS stiglo pismo sudije Fausta Pokara, koji je glasao protiv oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Pokar navodi da je želeo da uzme učešće u raspravi, ali da je u tome sprečen, jer je predsednik Suda za ratne zločine u Ruandi, iznenada, zakazao sastanak svih sudija i tužilaca, i to baš za 10. april!

Predsednik GS za ”Novosti” kaže da odbijanje Merona da se pojavi na raspravi koju saziva organizacija od koje je dobijen mandat predstavlja očigledan dokaz da postoje problemi u funkcionisanju međunarodnog krivičnog pravosuđa:

 

NE DOLAZI NI KARLANA debatu o Hagu neće doći ni bivša haška tužiteljka Karla del Ponte. Ona se zahvalila na pozivu i poručila da, iako je bila veoma zainteresovana da iznese svoje stavove, nije u mogućnosti da doputuje u Njujork.

 

- Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju je svakako najdrastičniji primer podbačaja u praktično svim oblastima zbog kojeg je osnovan, ali rasprava će biti mnogo šira. Glavni cilj je da se takve tragične greške ne ponove.

Jeremić kaže da je zato veoma važno da je pokušaj bojkota, koji je predvodio ambasador Jordana pri UN – doživeo neuspeh.

- Kako trenutno stoje stvari, jedina zemlja koja neće učestvovati je Jordan, koji je praktično žrtvovan od strane onih koji su pokušali da spreče održavanje debate a da se time ne kompromituju direktno – dodaje Jeremić.

Srbija će 10. aprila u GS biti predstavljena na najvišem predsedničkom nivou, a u popodnevnim panelima iz naše zemlje govoriće i Savo Štrbac iz ”Veritasa” i istoričar Čedomir Antić.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.