D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 07.03.2017., Mirko Tešić još ne ide u Hrvatsku

Sud ukinuo rešenje o izručenju Tešića. Ne zna se da li ga terete za ratni zločin

APELACIONI sud u Novom Sadu ukinuo je rešenje Višeg suda u ovom gradu od 13. januara kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi za izručenje Mirka Tešića Hrvatskoj. Kako su “Novosti” već pisale, Tešić je pred Okružnim sudom u Osijeku osuđen za ubistvo, kao izbeglica, u odsustvu, 1994. godine. Kaznu od 12 godina robije potvrdio je iste godine njihov Vrhovni sud.

Osječki sud oglasio je Tešića krivim za ubistvo Stjepana Ferinca, 15. jula 1991. u Mirkovcima, na osnovu iskaza tri svedoka, od kojih nijedan nije bio očevidac. Sud je još konstatovao da zbog ratnog stanja nije mogla da se sprovede valjana istraga. Interpol je prošlog maja raspisao međunarodnu poternicu i Tešić je lociran u Banoštoru. Od oktobra 2016. nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Kako se navodi u odluci Apelacije, prvostepeni sud nije valjano utvrdio da li okrivljeni ima državljanstvo Srbije. Kako kažu, tačno je da se ne nalazi u evidenciji primljenih u državljanstvo, ali je tačno i da je 1994. godine dobio pasoš SFRJ, koji je izdao OUP Bačka Palanka. Usvaja se i deo žalbe advokata koji kažu da bi za ovaj slučaj moglo da bude nadležno i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, pošto je nejasno da li Hrvati gone Tešića zbog klasičnog ubistva ili ratnog zločina. Ne zna se ni da li je žrtva bila civil ili pripadnik paravojnih ili policijskih formacija. Zato se predmet vraća Višem sudu na ponovno odlučivanje.

V. C. S.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.