D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 07.09.2015., Srbi iz Hrvatske se bore za svoju imovinu preko Strazbura, ali tužbe paprene

Da bi povratili imovinu, Srbima proteranim iz Hrvatske jedina nada sud u Strazburu. Samo za jednu tužbu potrebno od 2.000 do 5.000 KM

SRBI proterani iz Hrvatske u zločinačkim akcijama “Oluja” i “Bljesak” već dvadeset godina vode bitku sa pravosuđem, kako u Hrvatskoj, tako i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, da bi dobili svoju imovinu natrag. Prema informacijama sa terena, ovu bitku su najverovatnije izgubili, jer nemaju novca da naprave kvalitetne tužbe!

Stotine tužbi proteranih Srba otišle su do sada u Strazbur, ali odgovora još nema. A za pisanje samo jedne potrebno je od 2.000 do 5.000 maraka, da bi se uradila kvalitetno.

Prema podacima Udruženja proteranih Srba, oko 30.000 stanova u Hrvatskoj, čiji su vlasnici Srbi, nikada nije vraćeno, niti će biti, jer ni pojedinci, ni udruženja nemaju novca da se bore sa hrvatskim pravosuđem.

Mnogi proterani Srbi upravo zbog novca i odustaju od borbe za svoju imovinu u Hrvatskoj, objašnjava za “Novosti” Nikola Puzigaća, predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH.

- Našem udruženju je potrebno oko 20.000 maraka da pošaljemo u Strazbur još desetak tužbi. Ali novca nemamo. Institucije Srpske su zaboravile na nas. Političari se sete Srba iz Hrvatske na godišnjice “Oluje” i “Bljeska”, a onda nas ponovo zaborave – kaže Puzigaća.

On dodaje da je samo ovo udruženje za desetak godina poslalo u Strazbur stotine tužbi koje nisu odbijene i još se nalaze u Strazburu, a odgovora zasad nema.

- Sud u Strazburu je dosta spor, ali je bitno da se radi na našim tužbama. I jedna dobijena tužba je pobeda. Na spisku našeg udruženja sada imamo 6.000 Srba proteranih iz Hrvatske koji su spremni da tuže Hrvatsku sudu u Strazburu, ali nemamo novac i tu nam je potrebna pomoć institucija – ističe Puzigaća.

S druge strane, Petar Džodan, predsednik Udruženja izbeglih Srba iz Krajine i Hrvatske, kaže za “Novosti” da je dosta ljudi počelo borbu za svoju imovinu sa pravosuđem Hrvatske individualno.

- Najveći problem su institucije Republike Srpske koje nisu na vreme prepoznale borbu proteranih Srba iz Hrvatske za njihovu imovinu. Nakon toga su i predstavnici Srba u Hrvatskoj prihvatili ponudu da proterani Srbi dobiju stambeno zbrinjavanje kad se vrate u Hrvatsku umesto svojih kuća i tu je nažalost stavljena tačka na povratak Srba. Nakon ovoga Srbi su počeli da dobijaju barake i ruševine kao smeštaj, a njihovi stanovi su ostali u rukama Hrvata – ističe Džodan.

 

IZGUBILI U STARTU

SAVO Štrbac, predsednik Dokumentaciono-nformacionog centra “Veritas”, kaže za “Novosti” da je Hrvatska odlično osmislila sistem pravosuđa, kako bi se Srbima onemogućio povratak i kako ne bi dobili svoju imovinu nazad.

- Vi imate sada četiri stepena pravosuđa u Hrvatskoj, na koja idete sa tužbom. Svi vas redom odbijaju i na kraju to uradi i Ustavni sud Hrvatske. Zatim imate rok od šest meseci da idete u Strazbur. Ako za to vreme ne podnesete žalbu Strazburu, vaša tužba pada. I tako je bilo u 99 odsto slučajeva. Zbog ovakvog rada sudova u Hrvatskoj, Srbi i odustaju od tužbi, jer znaju da su u startu izgubili – ističe Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.