D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 08.08.2017, Pokolj na Petrovačkoj cesti i dalje bez kazne

Obeležena 22. godišnjica zločina u “Oluji”, kad su pobijeni krajišnici na Petrovačkoj cesti. Tužilaštvo BiH, i pored kompletne dokumentacije, ne podiže obećanu optužnicu

KOD spomen-krsta u Janjilama kod Bosanskog Petrovca u ponedeljak je služen parastos za Srbe poginule u izbegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti, koji su se povlačili iz Republike Srpske Krajine, pred bombama hrvatske avijacije tokom akcije “Oluja” 1995.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, rekao je da, nažalost, ni nakon 22 godine niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin, a Tužilaštvo BiH, i pored davno datog obećanja, nije podiglo optužnicu.

- Tužilaštvo BiH godinama vodi istragu o ovom zločinu, sarađivali su u ovom pitanju sa “Veritasom”, a njihovi istražitelji su više puta u Beogradu saslušavali preživele svedoke i na desetine teško povređenih, prikupili su kompletnu dokumentaciju i davno obećali podizanje optužnice – istakao je Štrbac.

On je rekao da je “Veritas” prošle godine, pred obeležavanje 21 godine od “Oluje”, dobio odgovor iz Tužilaštva BiH u kojem je navedeno da je došlo do zastoja zbog promene tužioca koji je uzeo ovaj predmet, dok ove godine nisu odgovorili ni u kojoj se fazi nalazi predmet.

- Od svojih izvora saznao sam da Tužilaštvo BiH još čeka odgovor iz Hrvatske na njihov zahtev da kažu imena pilota koji su bombardovali srpsku izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti i u Svodni kod Novog Grada – naveo je Štrbac.

On kaže da Hrvatska nikada neće odgovoriti BiH ko su bili njihovi piloti koji su bombardovali izbegličku kolonu, dok Tužilaštvo BiH nema drugog izbora već da za zločine optuži najodgovornije ljude po komandnoj liniji i njihove pilote.

Spomenik na Petrovačkoj gori, DIC Veritas / Mira Jovanović

Dodao je da je “Veritas” došao do najnovijeg podatka da je na ovoj lokaciji tokom bombardovanja hrvatske avijacije ubijeno 10, a ne devet srpskih civila, kako se godinama govorilo.

- Saznali smo da je deseta žrtva u izbegličkoj koloni bila Mika Kovačević, rođena 1912. godine, iz sela Begluci kod Donjeg Lapca, i njeno ime smo uklesali na ploču kod spomen-krsta – izjavio je Štrbac.

Prema njegovim rečima, Miku, koja je bila u izbegličkoj koloni u prikolici sa traktorom, koji je vozio njen sin, nečujno je pogodio geler avio-bombe, ali je tek pred Ključem njena snaja, koja je, takođe, bila u prikolici, primetila da svekrvi nije dobro.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja”, u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 osoba, uglavnom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna, severne Dalmacije, koji su bili zone pod zaštitom UN, proterano više od 200.000 Srba

Sećanje na nevine žrtve,foto Srna

UBIJANO I STARO I MLADO

IZMEĐU Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva “mig-21” 7. avgusta 1995. godine bombardovao je izbegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine. Tada je poginulo 10 civila, među kojima četvoro dece i 21-godišnja devojka, dok je njih oko 50 ranjeno. Poginuli su Darinka Drča i njeni unuci Jovica Drča i Mirjana Dubajić, svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka i Žarko, deca Spase Rajića iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković, rođen u Han Kuli kod Banjaluke, i njegov sin Darko, rođen u Bihaću, obojica iz Donjeg Lapca i Branko Stjelja i njegov sin Mirko iz Nadina kod Benkovca.

 

MONSTRUOZNO

ZLOČIN na Petrovačkoj cesti – rekao je Savo Štrbac – nije veliki po broju stradalih, ali jeste po tome kad se zna da su ovde ubijena deca i da su hrvatski vojni avioni prešli u vazdušni prostor BiH i daleko od svojih granica bombardovali izbegličke kolone koje su ionako već napuštale Hrvatsku.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.