D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 11.01.2017., Savo Štrbac: Uvreda je porediti „Veritas“ i Lintu

Reagovanje na tekst “Štrpca sad brane drveni advokati”: Kako to da tek osnovana NVO dobije veoma izdašnu donaciju od Ministarstva kulture i informisanja za izdavanje novina u enormnom tiražu

Šta sam to lagao o Linti? Da je bio saradnik hrvatske vlade u programu stambenog zbrinjavanja? Bio je, kaže, ali po nagovoru UNHCR. Da je na sastanak u Cirih otišao mimo srpske delegacije? Jeste, kaže, ali na preporuku tadašnjeg šefa Kancelarije UNHCR-a u Srbiji. Ličnost od integriteta. Rođen za vođu svih Srba.

Ima li četiri nevladine organizacije (NVO) na istoj adresi? I tu činjenicu Linta priznaje. Ali svaka od njih, kaže, ima svoje organe upravljanja. Nije sporno. Ali je istina da ih je Linta osnovao, vodio ili još uvijek vodi.

Da li je Savez Srba iz regiona (SSR) fantomska organizacija? Pa sam kaže da ona ne okuplja organizacije, već pojedince. Koje pojedince? Raspitivao sam se, ali odgovor nisam našao. Kako to da tek osnovana NVO dobije veoma izdašnu donaciju od Ministarstva kulture i informisanja za izdavanje novina u enormnom tiražu koje služe za njegovo lično promovisanje?

Peticija bi, kaže, sigurno spriječila ulazak Hrvatske u EU samo da je “Veritas” stavio svoj pečat na niz od 101 NVO. A gdje se to uopšte razgovaralo o toj peticiji? U Briselu, koliko se sjećam, nije. U stvarnosti ta peticija je ubrzala prijem Hrvatske u EU, jer je broj od preko 400.000 prognanika svela na 70.000. Znači li to da su ostali prognanici bili za ulazak Hrvatske u EU? Ako je odgovor potvrdan, onda je Linta veliki posao odradio za Hrvatsku, kao što se još uvijek priča u prognaničkim krugovima.

Šta je sa “rezolucijom o poštovanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih” koju je, Linta, po ulasku u Skupštinu Srbije prvi put, svakodnevno najavljivao preko svih medija? Koaliciju je napustio (sam kaže da SSR i nije član Koalicije) a da rezolucija nije ni stigla na dnevni red. Koga li će optužiti da je kriv za ovaj neuspjeh?

Šta će biti sa “svesrpskim” projektom “evidentiranje imovine izbjeglica/prognanika iz Hrvatske, BiH i Slovenije”, kojeg je pokrenuo preko SSR prije godinu dana i kojeg je već više puta produžavao a država ga takođe izdašno finansira? Srbija je takav popis napravila 1996, kada je oko 75.000 porodica “za vruće rane” popisalo imovinu koju su ostavili u Hrvatskoj. To je do sada najrelevantniji popis, jer je od države, a i sveobuhvatan je.

Koga može zadovoljiti Lintino objašnjenje da je taj popis zastario? Za one koji se bar malo razumiju u rat i rješavanja ratnih posledica, takvo objašnjenje je smiješno i naivno.

Negdje načuh da je tek nekoliko hiljada porodica iz regiona popisalo svoju imovinu preko SSR. Znači li to da oni koji se ne jave Linti i ne traže svoju imovinu? Kome ovaj popis ide u prilog? Samo Hrvatskoj državi. Koga li će optužiti za unaprijed predvidljiv neuspjeh ovakvog evidentiranja imovine?

U dosadašnjoj polemici odgovorio sam na sva Lintina pitanja uključujući i ono o “čikaškoj nagodbi”. Njegovo je pravo da prihvati ili ne prihvati moje objašnjenje. U pravu je i kad tvrdi da nije sukob interesa biti predsjednik NVO i narodni poslanik.

Na to se nisu ni odnosila moja pitanja koja sam postavio u tekstu “Koga predstavlja Linta” i zato ih ponavljam:

Zašto je Koaliciju, koja mu je donela mjesto narodnog poslanika, barem formalno napustio, i to nekoliko meseci pred ovogodišnje vanredne parlamentarne izbore? Koga to onda predstavlja u novom sazivu Skupštine Srbije ako je napustio koalicioni sporazum sa SNS, na čijoj listi je i sada kao koalicioni partner ušao u parlament? Zar nije u sukobu interesa kad kao narodni poslanik i potpredsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i osniva i vodi NVO, koja se zove Savez Srba iz regiona? Dakle naglasak je na ovoj a ne bilo kojoj NVO.

Tokom polemike Linta je u više navrata pravio paralele između “Veritasa” i njegovih NVO, te između mene i njega. Nema tu nikakvih sličnosti. Takvi pokušaji me vrijeđaju. Stvarno sam bio sekretar Vlade RSK u vrijeme osnivanja “Veritasa”. A gdje se Linta nalazio u vrijeme rata? U RSK nije, kažu Kordunaši.

 

Savo Štrbac, “Veritas”

(Polemika između Save Štrpca i Miodraga Linte ovim tekstom je završena. Redakcija)

 

Večernje novosti, 11.1.2017. (elektronsko izdanje)

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.