D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 12.06.2017., Kapetan Dragan: Svedoci potvrdili da nisam kriv, boravak po zatvorima punih 12 godina me nije slomio!

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA – EKSKLUZIVNO

Dragan Vasiljković, iz splitskog zatvora, uoči završnih reči odbrane i optužbe. Dokazano da nemam veze sa događajima u Kninu i Glini, ali bojim se pristrasnosti suda

ZADOVOLjAN sam iskazima svedoka koji su potvrdili da nemam nikakve veze sa događajima zbog kojih mi se sudi. Ali brinem se da sud neće biti objektivan… Bojim se da ću biti diskriminisan. Poručuje ovo za “Novosti”, ekskluzivno iz splitskog zatvora, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, kome se Hrvatskoj sudi za ratne zločine navodno počinjene u Kninu i Glini.

Završne reči optužbe i odbrane, kako saznajemo, biće održane u julu, nakon čega se očekuje i presuda. Kapetan Dragan ukazuje da ga je boravak po zatvorima punih 12 godina potpuno izmorio, ali naglašava da ga, ipak, nije slomio. Srećan je, kako poručuje preko svog advokata Slađane Čanković, što su svedoci jasno rekli da sa zločinima nema veze.

- Vasiljkovića niko nije doveo u vezu sa zločinima koji mu se stavljaju na teret – kategorična je Čankovićeva. – Sada sledi da sve ono što su rekli svedoci od 24. do 30. maja bude stavljeno na papir i pročitano na sudu. Ako ne bude novih svedoka, verujem da uskoro slede završne reči.

Kapetan Dragan je našem listu potvrdio da se zdravstveno oseća dobro i da se suđenje nije odrazilo na njegovo zdravlje. Više, kako kaže, nema problema sa srcem, ne žali se se ni na uslove u zatvoru, ali ponavlja da strepi kako će sud da proceni iskaze svedoka.

- Verujem da me uskoro čeka sloboda. Koncentrisan sam na kraj suđenja i želim samo da sudije budu poštene i presude po savesti i na osnovu dokaza koje imaju. O planovima šta posle, u ovom trenutku, ipak ne bih. Sačekajmo prvo presudu, pa ćemo onda dalje – govori nam Vasiljković.

BEZ DRASTIČNE KAZNE!

MNOGI pravni stručnjaci u Hrvatskoj, nezvanično, smatraju da nakon ovih iskaza nije realno očekivati da će sud izreći “neku drastičnu kaznu”. Kako je Vasiljković godinama u zatvoru, nije nerealno da se ubrzo nađe na slobodi.

Inače, svedoci koji su svoje iskaze dali video-linkom iz Beograda demantovali su tvrdnje iz optužnice da je Kapetan Dragan učestvovao u osnivanju zatvora na kninskoj tvrđavi. Tako je Milutin Zelembaba, koji je bio policijski načelnik, rekao da je tadašnji SUP osnovao zatvor i da su u njemu radili čuvari, kao i da nisu bili angažovani specijalci koje je Vasiljković istovremeno obučavao u Kninu.

Kada je reč o drugoj tački optužnice koja tereti Kapetana Dragana da je učestvovao u likvidaciji dvojice hrvatskih vojnika, to su demantovali svi svedoci. Inače, optužnica se bazira na rečima izvesnog Pere koji je i jedini svedok tih događaja na Bruški, a rekao je da je sa tim upoznat i Milorad Dragišić. U toku svedočenja je sam Dragišić to porekao, dok je tadašnji kuvar Nebojša Popović detaljno opisao događaj kada su nestala dvojica hrvatskih vojnika.

- Tog dana viđeni su vojnici obučeni u crne uniforme. Ali oni nisu pripadali Krajini. Oni su, sećam se dobro, odveli dvojicu hrvatskih vojnika, a ne Vasiljković ili njegovi – rekao je Popović.

Kada je reč o događajima u Glini, svedoci su takođe kazali da u njima nisu učestvovali specijalci koje je vodio Kapetan Dragan.

ODBRANA ZAVRŠILA SA SVEDOCIMA

PREMA rečima Vasiljkovićevog advokata Slađane Čanković, očekuje se skoro čitanje iskaza.

- Onda ćemo da vidimo hoće li optužba još nešto dodatno predlagati. Kako sada stoje stvari odbrana više nema svedoka, svi koji su mogli da potvrde da je Vasiljković nedužan za zločine zbog kojih mu se sudi su to potvrdili – kaže Čanković.

 

J. KERBLER

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.