D.I.C. Veritas

“Večernje novosti”, 13.03.2012. I krađa zamrzivača je ratni zločin

Bizarna sudbina Radojka Radmilovića (38), kojeg Srbija hoće da izruči Hrvatskoj zbog ratnog zločina

RADOJKO Radmilović (38), rodom iz hrvatskog sela Jeminovac, tri meseca se nalazi u pritvoru, pošto je početkom decembra prošle godine uhapšen u Sremskoj Mitrovici po poternici koju je za njim raspisala Hrvatska. Tamošnje vlasti traže njegovo izručenje jer je pred Županijskim sudom u Vukovaru, 2004. godine osuđen na tri godine zatvora zbog navodno počinjenog ratnog zločina. O tome da se protiv njega vodio postupak Radojko nije ni znao.

Nešto više od mesec dana po hapšenju, Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje kojim su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje. To ubrzo potvrđuje i Apelacioni sud, odlučujući po žalbi Radojkovog branioca po službenoj dužnosti, advokata Simeona Popovića. Ono što advokatu, kao i porodici Radmilović nije razumljivo, jeste činjenica da je sve odlučeno u veoma kratkom roku, bez utvrđivanja svih bitnih činjenica. Poslednja nada im je da nekim slučajem ministar pravde neće potpisati akt o izručenju.

- Srpski sud svog sunarodnika, stradalnika, žrtvu poslednjeg rata, a ni po kom osnovu ratnog zločinca na tako brz i krajnje pojednostavljen način isporučuje Hrvatskoj – kaže advokat Popović. – On je samo sticajem nesrećnih okolnosti rođen na teritoriji Hrvatske. Sva njegova rođena braća i sestre dobili su srpsko državljanstvo, a moj branjenik, iako ispunjava sve uslove za prijem u državljanstvo, takav zahtev, iz čistog nemara nije ni podnosio. To je učinjeno početkom decembra prošle godine i postupak je u toku.

SVEDOCI ČITANJEM presude u kojoj je pobrojano 69 osoba koje su navodno proterane, vidi se da je saslušano 27. Od toga samo četvoro njih spominju Radojka Radmilovića. Dva svedoka ga spominju u kontekstu učestvovanja u proterivanju, dok jedan nije mogao sa sigurnošću da Radojka prepozna na fotografiji. Svedok Marija Adamec tvrdila je da joj je oteo zamrzivač, što Radojko negira.

Radmilović je u Hrvatskoj u odsustvu oglašen krivim jer je u maju 1995. godine učestvovao u proterivanju 69 Hrvata iz sela Bapska i zato što je prisvojio tuđu imovinu – jedan zamrzivač. Ti navodi, kako ističe advokat, nisu tačni.

- Sud u Vukovaru je dostavio samo presudu i izjavu jednog svedoka – napominje Popović. – Viši sud u Beogradu morao je da zatraži sve spise predmeta i da onda na osnovu toga donese odluku. Samo prostim uvidom u presudu vidljivo je da je postupak bio sve, samo ne pravno valjano suđenje.

Popović objašnjava da je Radojko kad je u Hrvatskoj 1991. godine počeo rat bio maloletan. Njegovi otac i deda su ubijeni i do danas nema podataka gde su njihova tela pokopana. Kuća im je spaljena i svi članovi porodice Radmilović su preseljeni u selo Bapska i useljeni u kuću koja je bila napuštena, gde ostaju do 1997. godine.

- Posle hrvatske operacije “Bljesak” 1995. kad su iz Slavonije proterani svi Srbi, u selo Bapska su došle neke proterane porodice i tada su iz sela organizovano i bez ijednog ubistva iseljene hrvatske porodice u čemu Radojko nije učestvovao – kaže Popović. – Pošto je Hrvatska i u selu Bapska uspostavila svoju vlast, Radojko je tu ostao sve do 1997. godine kad se sa porodicom seli u Srbiju. Da je zaista izvršio bilo šta što bi se moglo okvalifikovati kao ratni zločin hrvatske vlasti, kojima je bio dostupan, bi ga uhapsile i osudile.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.