D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 13.03.2017., Zagreb se sad odriče NDH

Posle podizanja grupne tužbe Srba i Jevreja u ČIKAGU (SAD) protiv Hrvatske. Poručuju da nisu sledbenici ustaške države. Odgovor u roku od 60 dana

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

- HRVATSKA nije sledbenica Nezavisne Države Hrvatske, a to izričito piše u hrvatskom ustavu – reakcija je Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske posle podizanja grupne tužbe Srba i Jevreja u Americi protiv Hrvatske.

Naime, u maju prošle godine članovi porodica ubijenih Srba i Jevreja u NDH podigli su u Čikagu tužbu protiv Hrvatske tražeći odštetu od 3,5 milijarde dolara. Ambasada SAD u Zagrebu uručila je Hrvatskoj 27. februara notu u kojoj obaveštava hrvatsku stranu o tužbi i sudskom postupku koji će se voditi pred američkim sudom. U roku od 60 dana Hrvatska treba da se oglasi kao tužena strana.

Zagreb se sad odriče NDH, Večernje novosti, 13.03.2017.

- Kada stigne tužba svi se sete ZAVNOH-a i sada je u Hrvatskoj svima kristalno jasno da je zemlja nastala na tekovinama antifašizma – kaže istaknuti istoričar dr Tvrtko Jakovina, komentarišući tužbu koju su američki Srbi i Jevreji podigli protiv Hrvatske. – Meni je logično da je tužba posledica neodgovorne politike prošlosti i neodgovornog igranja sa prošlosti hrvatskih vlasti već decenijama.

Odricanje od antifašizma što je u Hrvatskoj vidljivo već duže vreme mogla bi biti dobra osnova za tužitelje, smatra istoričar, iako, dodaje, sa pravnog stajališta nema osnova za tužbu. Naime, Jakovina kaže da je u hrvatskom ustavu jasno definisano da je Hrvatska zemlja koja se naslanja na ZAVNOH, a ne NDH.

- Meni je to jasno, pitanje je da li je to jasno onima koji su mnogo moćniji u javnom prostoru od mene i koji ne vide posledice puzajuće fašizacije – kaže on.

Ovo nije prvi put da se Hrvatska suočava sa tužbom zbog genocida koji je sprovođen za vreme NDH. Američki sud iz Severne Karoline 2012. je odbio tužbu za povraćaj ukradenog ustaškog blaga, obrazloživši da današnja Hrvatska nije sledbenica NDH. I sadašnja vlast očekuje da će slično postupiti sud u Čikagu, iako će politički okvir na samom suđenju biti mnogo drugačiji nego pre pet godina.

Pravnici u Hrvatskoj smatraju da su male šanse da američki sud presudi u ime članova porodica Srba i Jevreja koji su stradali u krvavom ustaškom režimu i kojima je u ratnim godinama oduzeta sva imovina. Ali, ako sud već neće odrediti plaćanje odštete, opšti je stav u Hrvatskoj da će biti pojačan pritisak da se vrati imovina koju su oduzele ustaše. Do sada je malo toga vraćeno i Srbima i Jevrejima, iako su i Amerika i EU pritiskale Hrvatsku da to uradi. Vode se maratonski sudski sporovi, a Jevreji traže da i dalji rođaci ubijenih mogu da dobiju odštetu, jer su u NDH stradale cele porodice pa je teško naći naslednike iz prvog naslednog reda. Kada je reč o Srbima, još uvek nije vraćen ni mali deo od oduzete srpske imovine.

 

ŠTRBAC: GODINAMA SE SPREMALA TUŽBA

VIŠE od deset godina postoji ideja da se pokrene tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli u NDH, ali je uvek bila dilema pred kojim sudom pokrenuti taj spor – kaže za “Novosti” Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centar “Veritas”. On kaže da je u dilemi da li se sud u Čikagu proglasio nadležnim za ovo pitanje, jer odranije postoji odluka u SAD da se ne sudi za događaje koji se nisu dogodili na teritoriji te zemlje.

 

(D. R. Đ.)

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.