D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 13.11.2019, Hrvatska traži od Srbije 148,5 miliona dolara

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA

Pitanje kako rešiti ta sukcesijska pitanja bila su postavljena na sastanku Stalnog zajedničkog odbora koji se održao u Zagrebu

Hrvatska će od Srbije zatražiti u okviru sukcesije SFRJ 148,5 miliona dolara koje je navodno Srbija potrošila od ukupnih sukcesijskih sredstava, potvrdila je državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Pitanje kako rešiti ta sukcesijska pitanja bila su postavljena na sastanku Stalnog zajedničkog odbora koji se održao u Zagrebu.

”Hrvatska će ustrajati na tome da se utvrdi kako su ta sredstva nestala i da se na odgovarajući način pronađu mehanizmi kompenzacije od strane one države slednice za koju se potvrdi da su ta sredstva protupravno korištena”, rekla je u Zagrebu visoka zvaničnica MVP-a.

Po njenim rečima Srbija je odobravala skidanje sredstava sa računa bivše SFRJ koji su bili otvoreni u Narodnoj banci Jugoslavije ni u bankama u inostranstvu. ”i svakako ćemo morati da nađemo načine kako to urediti”. Metelko-Zgombić je rekla da postoji dobra volja svih, pa i Srbije da se sedne i razgovara o sukcesiji i da se nađe rešenje. ”Pokušaćemo to diplomatskim putem i dijalogom, ali su i sve druge opcije na stolu”.

J.KERBLER

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.