D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 15.04.2020, U Hagu nema prevremenog izlaska iz zatvora: Srbi na slobodi samo uz priznanje krivice

Predsednik Mehanizma Karmel Ađijus odbija mišljenja država u čijim zatvorima osuđenici služe kazne

PREDSEDNIK Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus počeo je da stvara novu sudsku praksu odbijanjem puštanja srpskih osuđenika na slobodu nakon dve trećine izdržane kazne, ignorišući pritom mišljenja o rehabilitaciji država u čijim zatvorima borave. Iako su pojedini na robiji i po dve decenije, prevremeni izlazak iz ćelija on uslovljava ponižavajućim zahtevom – da javno priznaju krivicu.

Ađijus je tako početkom marta odbio da na prevremenu slobodu pusti Radoslava Brđanina, bivšeg šefa Kriznog štaba Autonomne Regije Krajina, osuđenog na 30 godina zatvora, koji je utamničen punu 21 godinu. Ovaj zahtev je obrazložio tezom da Brđanin nije jasno i glasno pokazao da je uspešno rehabilitovan u zatvoru, kao i da je težina njegovih zločina prepreka puštanju na slobodu, iako je izdržao dve trećine kazne.

Slično je prošao i Radivoje Miletić. Generali Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević, koji se nalaze u zatvoru u Poljskoj, odnosno u Nemačkoj čekaju odluku o njihovim zahtevima za raniji izlazak, predatim još prošle godine. Takođe, još dvojica srpskih generala uskoro stiču pravo da podnesu iste zahteve – Nebojša Pavković i Radislav Krstić.

Lukićev advokat Branko Lukić navodi da Ađijus odbija da prihvati mišljenja o rehabilitaciji iza kojih stoje zatvorske uprave i ministarstva pravde država u kojima se nalaze srpski zatvorenici:

- Poljsko ministarstvo je dalo pozitivno mišljenje o Lukićevoj rehabilitaciji i ponašanju. Ađijus se toga ne drži, iako ima sve osnove da pusti Lukića – kaže advokat.

Pre nekoliko godina Poljska je insistirala da general Radislav Krstić zatraži raniji izlazak, iako još nije bio izdržao dve trećine kazne. To je odbijeno u Hagu, iako poljsko Ministarstvo pravde i uprava zatvora smatraju da on treba da izađe na slobodu.

- Ađijus sad insistira da nema ranijeg izlaska bez javnog pokajanja. Čini se da gleda da iz izveštaja uzme kao validne samo negativne elemente ukoliko ih ima. Ako ih nema, onda kaže težina zločina je toliko ozbiljna da ne dopušta raniji izlazak – kaže Krstićev advokat Tomislav Višnjić.

IGNORIŠU I FRANCUSKU

ADVOKAT Lukić podseća da Ađijus neće da prihvati ni pozitivna mišljenja francuskog Ministarstva pravde o rehabilitaciji Milomira Stakića, koji u toj zemlji izdržava kaznu od 40 godina.

- Francuzi su tražili da mu se smanji kazna, jer je rehabilitovan, i primerenog vladanja, bez incidenata. Čovek je lekar i nije kriminalac. U Hagu su i to odbili – kaže Lukić.

S. J. M.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.