D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 15.05.2015., Kapetana Dragana izručuju Hrvatima?

Vrhovni sud Australije odbio poslednju žalbu Dragana Vasiljkovića. Već angažovani advokati koji će ga braniti, ako bude poslat u Zagreb

DRAGAN Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan verovatno će uskoro biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog ratnih zločina. Naime, Vrhovni sud Australije odbio je u petak njegovu žalbu na ekstradiciju i time je Vasiljković ostao i bez poslednjeg pravnog sredstva da se bori protiv odluke australijske vlade iz 2012. godine da bude izručen Hrvatskoj, gde bi mu se sudilo. Mogućnosti za žalbe više nema.

Sledeći korak je da tamošnji ministar pravosuđa Majkl Kinan odobri izručenje. To može da se desi i za dve nedelje, ali i za dva meseca. Takođe, ministar može i da obustavi ovaj postupak, kako pišu australijski mediji. Ipak, upućeni u ovaj slučaj smatraju da je malo verovatno da će se tako nešto i dogoditi. Teško je verovati da bi posle devetogodišnjeg vaganja odluke da li isporučiti drugoj zemlji svog državljanina, odluke Vlade da se to ipak učini i iste odluke Vrhovnog suda, sad ministar Kinan mogao ili hteo da spreči to izručenje.

Pošto se ovakva odluka australijskog suda donekle i očekivala, u Hrvatskoj su već angažovani advokati, koji će braniti Vasiljkovića, u slučaju izručenja. Kako smo saznali, odbrambeni tandem mogao bi da čini Srbin i Hrvatica. Oni su se već upoznali sa predmetom i pripremaju se za suđenje.

Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo šibeničko-kninske županije, Kapetan Dragan se sumnjiči da je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. Vasiljković je ove optužbe više puta negirao.

BROJKE
146 Srba uhapšeno po svetu po poternici iz Hrvatske
47 ih je izručeno Hrvatskoj zbog ratnih zločina
5 Srba je izručeno iz Srbije hrvatskom pravosuđu

Savo Štrbac iz dokumentacionog centra “Veritas” kaže da treba biti realan i očekivati da Kapetan Dragan vrlo brzo bude izručen, ali da će hrvatsko pravosuđe imati mnogo problema da ga osudi, jer se sve svodi na priču rekla-kazala.

- Terete ga da je 1991. godine istukao nekog Hrvata na kninskoj tvrđavi, a on tamo uopšte nije dolazio i to će svi koji su tamo bili posvedočiti – kaže Štrbac. – Takođe, sumnjiče ga da je 1993. godine u kampu kod Benkovca naredio potčinjenim da streljaju dvojicu Hrvata, a o tome svedoči treći Hrvat koji je razmenjen. U tom kampu nikada nijedan zarobljenik nije streljan, a kad je taj Hrvat razmenjen nikakvo streljanje nije pominjao u svojim izjavama, već je to rekao tek 2005. godine. Terete ga i za komandnu odgovornost prilikom napada na Glinu jula 1991. godine kada su stradala dva civila, od kojih je jedan Nemac.

Štrbac smatra da Hrvati protiv Vasiljkovića nemaju čvrste dokaze i da mu je zato još pre četiri godine, kad ga je posetio u zatvoru u Sidneju, savetovao da dođe u Hrvatsku na suđenje.

- On se ne plaši suđenja, ali ne veruje da će imati poštene uslove – kaže nam Štrbac. – Ima paničan strah od hrvatskog zatvora. Rekao mi je da je tamo napravljena tolika fama oko njega i da će ga drugi zatvorenici maltretirati i linčovati ili da će ga kuvar otrovati. Veruje da neće dočekati izlazak na sud.

 

SVEDOČIO PROTIV MILOŠEVIĆA

DRAGAN Vasiljković je jedno vreme bio pod istragom Haškog tribunala, ali oni nikada protiv njega nisu podigli optužnicu, niti su tražili da bude uhapšen. Posle ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, živeo je nekoliko godina u Srbiji. Tu je 2003. godine uhapšen i predat Tribunalu, gde je svedočio protiv Slobodana Miloševića. Posle toga se odselio u Pert, u Australiju.

U HRVATSKOJ LIKUJU

VEST da je Vrhovni sud Australije odbio žalbu Dragana Vasiljkovića oduševljeno je prihvaćena u Hrvatskoj. Tamošnji ministar odbrane Orsat Miljenić rekao je da se “vesele njegovom dolasku”.

- U vrlo bliskom sam kontaktu sa australijskim kolegama i treba znati da će to biti presedan i da Australija u svojoj istoriji nikada nije izručila svog državljanina – komentarisao je u petak Miljenić. – Mi smo spremni, i Vasiljković će imati pošteno suđenje. Sada je na mom kolegi, ministru pravde u Australiji da odluči. Treba sačekati da sva procedura bude gotova, ali u svakom slučaju Vasiljković je ovde više nego dobrodošao.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.