D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 15.06.2019, ЛОГОРАШИ ИЗ ХРВАТСКЕ ТУЖЕ СРБИЈУ: За сваки дан у логору траже по 135 евра, плус повреде

Бивши логораши из Хрватске тужиће Србију за “неосновано лишавање слободе и непоштовање одредби Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима”.

Бивши логораши из Хрватске тужиће Србију за “неосновано лишавање слободе и непоштовање одредби Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима”.

 Група бивших логораша одлучила је да тужи Србију на Грађанском суду у Загребу. Траже одштету од 135 евра за сваки дан проведен у логору, због како наводе, неоснованог лишавања слободе и непоштовања одредби Женевске конвенције о поступању с ратним заробљеницима. Вечерњи лист у суботњем издању наводи да иако је од почетка Домовинског рата прошло готово 28 година, логораши српских концентрацијских логора још воде борбу како би добили накнаду штете за све што су проживљавали током заточеништва.И док се група логораша, њих 50-ак, одлучила за покретање судских тужби против Србије на српским судовима, скупина бивших логораша из Хрватске одлучила је да тужи Србију на Грађанском суду у Загребу.На суду у Загребу тужбе је поднело 5 бивших логораша који од Србије траже одштету за неосновано лишавање слободе и непоштовање одредби Женевске конвенције о поступању с ратним заробљеницима.

Према речима председника Хрватског друштва логораша српских концентрационих логора (ХДЛСКЛ) Данијела Рехака, једна је тужба већ одбијена, а сада је пред судом тужба Владе Ошуста.

“Та наша борба траје од дана када смо изашли из заточеништва, али она, без икаквих нама разумљивих разлога, још увек нема пресуде у нашу корист. Већ смо покушавали, а сада смо поновно кренули јер желимо да искористимо све правне акте пре него што, ако буде потребно, правду затражимо на суду у Стразбуру”, каже Рехак за Вечерњи лист.

“Ништа спорно. Преживели смо пакао”

Сматра како у њиховим тужбама нема ништа спорног с обзиром на то да су били заточени у логорима на територији Србије које су осигуравали припадници српске полиције и бивше ЈНА. Уз све то пописани су и од стране Међународног Црвеног крста, а у својим тужбама поднели су и низ докумената који потврђују како су били заточени, али и лекарску документацију која говори о повредама које су претрпели.

У тужби се позивају и на чињеницу да је Република Црна Гора обештетила бивше хрватске логораше који су били заточени у логорима на подручју те државе, наводи дневник.

“Оно што смо ми тамо проживели био је прави пакао и стога тражимо од Републике Србије да нас се обештети. Исто тако на овај начин желимо и да Србија потврди постојање логора на свом подручју од којих су највећи били они у Стајићеву, Бегејцима, Нишу и Сремској Митровици. О томе што смо проживели говори и то да су неки на слободу изашли са 40-ак килограма и с трајним последицама са којима се и данас боре”, објашњава Рехак.

Ценовник повреда

Бивши логораши израдили су и таблицу повреда с износима у кунама колика је “цена” сваке поједине повреде. Тако бивши логораши за сваки дан проведен у логору траже накнаду по 1000 куна, односно око 135 евра, а за друге врсте повреде траже накнаду према таблици коју користе осигуравајућа друштва, пише Вечерњи лист.


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.