D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 15.08.2014., Ćirilica deli Hrvate

Nije trebalo dugo da se čeka da hrvatska desnica i levica različito protumače odluku Ustavnog suda o zabrani referenduma o ćirilici.

HDZ je obrazloženje pročitao kao poruku da se dosad postavljene table mogu skinuti. Desnica koja vodi Vukovar sasula je paljbu na sud i sudije, tvrdeći da se zakoni donose i sprovode zbog interesa građana, a ne obratno. Za desnicu je odluka Ustavnog suda, koji ostavlja godinu dana da se lokalna vlast usaglasi sa hrvatskim zakonima, i poruka da se ćirilične table više u tom periodu neće moći postavljati.

Kada je reč o hrvatskoj levici, pre svega SDP-u, odluka Ustavnog suda dočekana je uz odobravanje, a socijaldemokrati kažu da nigde ne stoji kako se table više ne smeju postavljati. U svakom slučaju, bar zasada, sve je vraćeno na početak.

Spor o dvojezičnosti baca loše svetlo na demokratske procese u Hrvatskoj, posebno posle ulaska u Evropsku uniju. Poništeno je gotovo sve što je urađeno na poštovanju manjiskih prava u vreme dok je Hrvatska pregovarala sa Briselom, pa je samo pitanje dana kada bi moglo da sledi upozorenje Zagrebu.

Ovo je bez sumnje velika pobeda leve opcije u Hrvatskoj, koja nema mnogo uspeha u ekonomiji, ali je na političkom planu pokazala zrelost. Reakcije HDZ-ovih lokalnih političara u Vukovaru, ali i onih koji dolaze iz stranaka koje su u koaliciji sa HDZ-om, ne bude nadu da Hrvatsku čeka mirnije političko vreme i poštovanje manjinskih prava.

Retorika koja se čula na konstituisanju Gradskog veća Vukovara i izjava novog HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Penave da je reč o sumraku demokratije, kako je prokomentarisao odluku Ustavnog suda, ukazuje da je zaista reč o velikim problemima u shvatanju demokratije u stranci koja želi da preuzme vođenje hrvatske vlade.

 

ZAKON I PRAKSA

Odlukom Ustavnog suda daje se, pre svega, vremena da se lokalna zajednica uskladi sa ustavnim načelima i da se u potpunosti poštuju manjinska prava. Ali, uporno odbijanje desnih stranaka i njihovih satelita pokazuje da je u praksi daleko teže sprovesti ono sa čime se demokratska Hrvatska usaglasila.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.