D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 16. 03. 2023, SUĐENJE ZA ZLOČIN NA PETROVAČKOJ CESTI JOŠ NA LERU: Veće sudije Mirjane Ilić i dalje “neodlučno” – zašto?

U ODELjENjU za ratne zločine Višeg suda u Beogradu još nema odluke da li će se četvorici hrvatskih vojnih oficira i pilota suditi u odsustvu za ratni zločin na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna u BiH avgusta 1995. godine, kada je u raketiranju izbegličke kolone ubijeno 13 srpskih civila i 24 ranjeno.

Krivično vanpretresno veće na čelu sa sudijom Mirjanom Ilić, u kojem su još sudije Dejan Terzić i Zorana Trajković vratilo je spise predmeta postupajućem sudiji Odeljenja za ratne zločine bez donete odluke.

Iako je podignuta i potvrđena optužnica protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića, koji se terete da su trojici za sada neidentifikovanih pilota aviona “mig” hrvatskih snaga naredili raketiranje civilne kolone, suđenje nikako da počne, a ovom odlukum KV Veća praktično zapada u pat poziciju i odugovlačenje.

U decembru ovo Veće nije donelo odluku da se optuženima sudi u odsustvu, jer je tražilo da im naše Ministarstvo pravde dostavi informaciju da li je i kada hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo srpsku zamolnicu po ovom predmetu na osnovu međunarodne pravne saradnje. Sada da bi doneli odluku traže da se sudu dostavi odgovor hrvatskog Ministarstva pravosuđa, da li su postupili po tri zamolnice, koje su im dostavljene i da li su okrivljenima uručeni pozivi za pripremna ročišta i glavni pretres, koji su bili zakazani u oktobru, novembru i decembru prošle godine.

Hrvati su na sajtu Vlade, nakon što su u spetembru prošle godine primili prvu zamolnicu, objavili da su je dobili i da neće da postupaju po njoj. To je tužilaštvo za ratne zločine dostavilo sudu i nalazi se u spisima predmeta.

Inače, ovo nedonošenje odluke da se sudi u odsustvu je vrlo diskutabilno, jer je Veće prema Zakonu o uređenju sudova dužno da sudi, ako je nadležno. Jasno se kaže da sud ne može odbiti da postupa i odlučuje u stvari za koju je nadležan.

 

S.J.M.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.