D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 16.11.2012., Tužbe za genocid: Od mirenja ni traga

I PORED pozitivnih signala koji stižu iz Beograda i Zagreba da su dve strane spremne da pokušaju da dođu do dogovora oko povlačenja međusobnih tužbi za genocid, od vansudskog poravnanja, kako sada stvari stoje, u skorije vreme neće biti ništa.

Kako saznaju ”Novosti”, Međunarodni sud pravde u Hagu zakazao je za 23. novembar ročište pred predsednikom Suda, kako bi se sa predstavnicima Srbije i Hrvatske dogovorio o glavnom ročištu i dokazima i svedocima koji će na njemu biti izvođeni.

Očekuje se da, posle toga, predsednik MSP zakaže i glavno ročište, za jesen sledeće godine. Dve strane će praktično do tada imati mogućnost da postignu dogovor o vansudskom poravnanju.

Stvari bi mogle da se mrdnu sa mrtve tačke posle susreta šefova diplomatija dve zemlje, Ivana Mrkića i Vesne Pusić, koji bi, kako nam je potvrđeno u našem Ministarstvu spoljnih poslova, trebalo da se održi do kraja godine.

Vetar u leđa vansudskom poravnanju mogla bi da bude i presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine nad Srbima počinjene tokom ”Oluje”, a koja je zakazana za petak. Ukoliko Sud potvrdi prvostepenu presudu, po kojoj su oni osuđeni na 24, odnosno 18 godina, Hrvatska će imati više interesa da se postigne dogovor o povlačenju tužbi, jer će u tom slučaju porasti šanse Srbije da dobije proces pred MSP.

- Hrvatski generali osuđeni su za zločinačko udruživanje u cilju ”etničkog čišćenja Srba iz Krajine”, a od etničkog čišćenja do genocida nije veliki razmak. Pošto su i Haški tribunal i MSP sudovi Ujedinjenih nacija, činjenice koje je utvrdio Tribunal, neće se ponovo utvrđivati pred Međunarodnim sudom pravde – objašnjava za ”Novosti” Savo Štrbac iz ”Veritasa”, ekspert našeg pravnog tima pred MSP.

Dok se čeka ”odmrzavanje” političkih pregovora, naš pravni tim u procesu pred MSP nastavlja da se priprema za glavno ročište. Već se sortiraju i pripremaju najjači dokazi i svedoci koje ćemo izvesti pred sud kako bismo dokazali da je tokom ”Oluje” počinjen genocid nad Srbima, i to po Konvenciji UN. Takođe, pred sudijama će svedočiti i istraživači koji su godinama posle proterivanja Srba obilazili opljačkana i spaljena sela i gradove i prikupljali informacije i dokaze.

Zagreb je krajem avgusta dostavio MSP njihov podnesak, na 250 strana, na naš odgovor na hrvatsku tužbu za genocid, rečeno nam je u njihovom Ministarstvu pravde. Time je okončana faza dostavljanja pisanih argumenata.

Za razliku od Štrpca, koji smatra da je za Srbiju bolje da se proces o optužbama za genocid dovede do kraja pred MSP, Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS, zalaže se za vansudsko poravnanje.

- Međutim, stanje hrvatsko-srpskih odnosa u ovom trenutku je takvo da nije realno očekivati značajnije pomake u dogovoru o povlačenju tužbi. Te razgovore treba da iniciraju i predvode predsednici i premijeri dveju zemalja, a pitanje je kada će do tih susreta doći – kaže nam Pupovac.

 

HRVATI TUŽE 1.500 SRBA, MI SAMO 40 HRVATA

JEDAN od glavnih preduslova za dogovor o vansudskom okončanju procesa pred MSP u Hagu je i parafiranje bilateralnog sporazuma o ustupanju postupaka za ratne zločine, koji se vode u Srbiji i Hrvatskoj. Kako nam je rečeno u našem Ministarstvu pravde, naši pravosudni organi trenutno analiziraju nacrt teksta ovog sporazuma i tek nakon toga trebalo da bude iniciran susret sa hrvatskim kolegama. Hrvatska protiv 1.500 Srba ima ovakve optužnice, a mi samo protiv 40 Hrvata.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.