D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 18.01.2015., Zagreb pakuje ucene Srbiji

Izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović neće doprineti poboljšanju odnosa dveju država. Vasilije Krestić: Ova nova garnitura može da iznese politiku koja je stara 100 godina

Još se ni “mastilo” na glasačkim listićima nije osušilo, a nova hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović gurnula je Srbiji prst u oko. U pobedničkom govoru odvojila je, “otcepila”, Vojvodinu od Srbije.

- Boriću se za prava Hrvata u Srbiji, Vojvodini i drugim zemljama – poručila je. Najavila je i da će tražiti rešenje pitanja granice na Dunavu i međunarodnu arbitražu o ovome.

Ako bi se ovo i moglo pripisati pobedničkoj euforiji, ono što je usledilo govori da je više reč o promišljenim političkim porukama. Tako smo od hrvatske predsednice čuli i ovo:

- Svako ko živi u Hrvatskoj je Hrvat i, mada može biti pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti, on je ipak Hrvat, jer je hrvatski državljanin.

Poželela je Srbiji i nešto lepo – da uđe u Evropsku uniju, ali i to je “začinila” na svoj način, poručivši da Srbija treba da prizna Kosovo.

Zagreb se, dakle, otvoreno i direktno vraća svojim nacionalističkim idejama.

Šta to znači za odnose Srbije i Hrvatske i šta mogu da očekuju Srbi u Hrvatskoj i svi oni koje je ta ista politika proterala sa rodnih ognjišta?

- Ništa dobro se ne može očekivati. Voleo bih da mogu da budem optimista, ali ne verujem u dobre odnose Srbije i Hrvatske. Ta politika je stara 100 godina, a nova politička garnitura u Hrvatskoj takvu politiku može da iznese – poručuje akademik Vasilije Krestić, koji se dugo bavio odnosima dveju država.

Uveren je da Kolinda Grabar Kitarović nije slučajno odvojeno pomenula Vojvodinu i Srbiju.

PROGLAŠENI ZA POLITIČKE HRVATE
Još se nije stišala bura reakcija u Hrvatskoj posle izjave nove predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati, na istu temu je progovorio i predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko: – Ako je Grabar Kitarović rekla da su Srbi politički Hrvati, to znači da su Srbi nacionalna manjina koju mi izuzetno respektujemo, koja ima sva prava koja imaju nacionalne manjine u Evropi. Ali, oni imaju domovinu koja se zove Hrvatska i u tom smislu su oni politički Hrvati. (J. K.)

- To nije ništa novo, to su velikohrvatske pretenzije. Naši susedi će da nam “isporuče” niz ucena na putu ka EU, a Srbija će nastaviti da popušta uverena da će nam ulazak u Uniju doneti dobro – ističe Krestić za “Novosti”.

On smatra da će najveća ucena biti pitanje granice na Dunavu, jer Hrvati ne žele da ona ide sredinom reke, nego po katastru, što znači da bi Hrvatskoj pripalo nekoliko hiljada hektara naše zemlje, čime bi “ušli” u našu teritoriju.

Prema mišljenju lidera hrvatskih Srba Milorada Pupovca, u narednih godinu dana, koliko Hrvatsku deli od parlamentarnih izbora, nema govora o unapređenju položaja Srba.

- To je izborna godina i hrvatska predsednica i njena stranka nastaviće kampanju i ništa neće ići u prilog opštoj političkoj i međuetničkoj toleranciji – poručuje Pupovac.

Savo Štrbac, direktor “Veritasa”, smatra da će Srbima sada biti bolje – jer im gore ne može biti.

On podseća na to da se za vreme predsedničkog mandata Ive Josipovića položaj Srba u Hrvatskoj pogoršao u odnosu na prethodnu vlast koju je držao HDZ, i navodi:

- Upravo za vreme Josipovića i Milanovićeve vlade počelo je lupanje ćiriličnih tabli i antićirilična histerija koja se pretvorila u antisrpsku histeriju širom Hrvatske. Josipović i Milanović nisu rešili nijedan problem koji imaju izbegli Srbi, od penzija i stanarskih prava do povratka.

Da je izbor Kolinde Grabar Kitarović pozitivan znak za odnose Srbije i Hrvatske, smatra hrvatski sociolog Žarko Puhovski.

- Predstavnici HDZ imaju nečistu savest pa će biti mekši prema susednoj državi – kaže Puhovski za “Novosti”.

Međutim, dodaje on, izbor Kolinde Grabar Kitarović nije dobar znak za Srbe u Hrvatskoj, jer je HDZ direktno podržao akciju u Vukovaru protiv ćirilice.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.