D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 19.12.2018, Banka plaća hrvatski račun uprkos odluci suda

Različite odluke suda o naplati troškova postupaka za povraćaj imovine u Hrvatskoj. Jugobanka se žalila, izvršitelj joj u međuvremenu skinuo 3.100 evra

UPRKOS nedavnoj odluci Privrednog apelacionog suda da se ne priznaju hrvatske presude kojima se pokušavaju naplatiti sudski troškovi u izgubljenim sporovima za srpsku imovinu, beogradska Jugobanka ostala je bez 3.100 evra. Toliko su iznosili sudski troškovi za samo jedan u nizu izgubljenih sporova koje je ova banka vodila u Hrvatskoj, pokušavajući da vrati ono što joj je konfiskovano.

Ovaj iznos joj je skinuo sa računa jedan beogradski izvršitelj i prebacio na račun koji je ovde otvorio poverilac, hrvatski “Metro holding”, ne sačekavši da sud odluči o žalbi. Odluka izvršitelja nije protivzakonita, ali jeste sporna s obzirom na to da sud i dalje razmatra žalbu.

- Ovakvim gestom izvršitelja dovedena je u pitanje sama svrha odluke po žalbi, jer će biti nemoguće sprovesti protivizvršenje na imovini dužnika u Hrvatskoj. Može se očekivati da će se rešenje Privrednog suda o priznanju strane sudske presude i naplati troškova pred apelacijom ukinuti, imajući u vidu prethodnu odluku u slučaju “Mladost turista”. Nije realno da isti sud, u istim okolnostima, sudi drugačije – kaže advokat Ivan Simić.

Privredni apelacioni sud nedavno je odlučio u slučaju “Mladost turista” da se ne mogu priznati troškovi od 82.000 evra za izgubljeni sudski postupak koji su vodili u Makarskoj, za svoje odmaralište. Navedeno je da je odluka u suprotnosti sa našim pravnim poretkom, jer ne postoji uzajamnost između Srbije i Hrvatske kada je reč o sporovima u vezi sa imovinom.

- Ispada da učesnici postupka iz Hrvatske vešto koriste nespremnost našeg pravnog sistema da se izbori sa ovim pitanjem. Priča je vraćena na teren hrvatskog pravosuđa, što frustrira stranke iz Srbije, čija je procesna pozicija u tamošnjem pravosudnom sistemu otežana – kaže Simić.

Kao primer ovog otežanog položaja on navodi podatke o likvidaciji pojedinih naših preduzeća, koje sprovode hrvatski likvidatori, a koji su nepoznati i sakriveni više od 25 godina!

TARIFA I ZA OTETO

PRED hrvatskim sudovima u toku je oko 180 postupaka koji se odnose na povraćaj imovine firmama iz Srbije. Oni listom odbijaju srpske zahteve, a troškovi postupaka sa kamatama iznose na stotine hiljada evra. Ukoliko ijedna takva presuda u Srbiji bude prihvaćena, to će praktično značiti da će sva srpska preduzeća morati da plate za to što im je imovina konfiskovana.

V. C. S.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.