D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 19,09.2018, Ruše vladu, udaraju Pupovca

Plenković: Ne dozvoljavam sednicu na kojoj će ga propitivati o ratu. Lider Srba u Hrvatskoj kolateralna žrtva obračuna za osvajanje vlasti, pritisci čak i u saboru

NEĆU da dopustim tematsku sednicu u Hrvatskom saboru na kojoj bi Milorad Pupovac trebalo da se odredi prema Domovinskom ratu – kategoričan je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je pod sve većim pritiskom desnice koja grubo i neargumentovano napada lidera Srba u Hrvatskoj.

Novo buđenje desnice usmereno je i prema premijeru Plenkoviću, kojem je Pupovac koalicioni partner i od čije podrške zavisi sadašnja hrvatska vlada. Procena desnice je da ako “padne” Pupovac, onda će “pasti” i Plenković i sadašnja vlada, pa će se otvoriti put za nove izbore i desnu opciju.

Plan je da se sinhronizovanom akcijom organizuje najavljen skup u Vukovaru 13. oktobra, na kojem bi trebalo da se okupe branitelji u znak protesta što se ne rešavaju ratni zločini u Vukovaru, a istovremeno da se traži i rasprava u parlamentu o Domovinskom ratu.

Pupovac stoički podnosi napade, koji su ponekad žešći i od onih iz devedesetih godina, a najavio je da će uskoro reagovati u ime SDSS-a, ne samo oko zakazanog protesta branitelja u Vukovaru, već i oko položaja srpske zajednice u Hrvatskoj i sve agresivnijih napada na Srbe.

Vlada i Plenković obećali su mnogobrojne projekte koji bi trebalo da poboljšaju životne uslove srpskoj zajednici, ali od toga zasada nema ništa. Za Srbe su sve teže okolnosti pri zapošljavanju i korišćenju prava koja im omogućuje ustavni zakon o manjinama.

Plenković se oštro suprotstavlja najavljenom protestu u Vukovaru, koji organizuje HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava i tvrdi da iza toga stoje svi oni sa desne scene koje žele pad vlade.

DAČIĆ: DAJU SEBI NA ZNAČAJU

PUT ka EU ne mora da ide samo preko Hrvatske. Može i preko Mađarske, i preko Rumunije, Grčke… To je davanje sebi većeg značaja, nego što je realno – rekao je u sredu šef diplomatije Ivica Dačić, reagujući na Plenkovićevu izjavu da “put Srbije u EU vodi preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja”. On je ukazao da EU neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za članstvo, baš kao što su Hrvatska i Slovenija unutar EU, a nisu rešile granični spor. On je pozvao “braću Hrvate” da se usredsrede na budućnost, jer su i “oni koji su se mnogo više ubijali našli zajednički jezik”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.