D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 20.12.2016., Srđan Mišljenović: Kosti

Više od 4.000 Srba je nestalo u ratnim dešavanjima u regionu. O njima i njihovim sudbinama nema ni vesti

VEĆ više od dve decenije porodice nestalih Srba, a koji su pobijeni u ratu u Bosni i Hercegovini, na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, ali i na Kosovu, čekaju na vesti da je pronađena kost ili zub ili neki drugi deo tela po kojem se može utvrditi da je to njihov sin, brat, muž, otac…

Više od 4.000 Srba je nestalo u ratnim dešavanjima u regionu. O njima i njihovim sudbinama nema ni vesti.

Na “Veritasovom” spisku nestalih Srba iz ratnih dešavanja u Hrvatskoj nalaze se 1.843 imena. Među njima su i deca, žene, starci. Udruženje nestalih civila i vojnika Republike Srpske traga za još 1.665 Srba nestalih u ratu u BiH. Tu je i 1.000 Srba nestalih na Kosovu.

Samo crna zemlja u regionu zna tajnu gde su srpske kosti. Na stotine grobnica na području Bosne i Hercegovine nije otkriveno. Zašto? Jedan od odgovora, kad je reč o BiH, jeste da tamo leže srpske kosti, a ne bošnjačke ili hrvatske.

Buća Potok u Sarajevu je lokacija gde su bacani leševi Srba ubijanih u ratu. Ova sarajevska deponija krije kosti najmanje 100 ubijenih sarajevskih Srba.

Iako celo Sarajevo zna da su Srbi ubijani i bacani na deponiju, nema konkretnog iskopavanja i potrage. I tako dve decenije. Ekshumacije su u više navrata započinjale, ali i prekidane. Izgovor Tužilaštva BiH – nema novca.

Nažalost, kosti srpskih žrtava nemaju težinu kao one bošnjačkih. Parola da su sve žrtve bitne važi, ali samo ako žrtve nisu Srbi. Srpske majke, očevi, braća i sestre u bolu mogu samo da gledaju u crnu zemlju i nadaju se da će ona nekako progovoriti i otkriti gde su njihovi najmiliji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.