D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 21.03.2014., Završni čin proterivanja Srba

”Ukidanjem izbegličkog statusa želi se zaustaviti povratak Srba i provesti završni čin etničkog čišćenja”, stav je Srpskog demokratskog foruma nakon najavljene odluke hrvatske vlade o ukidanju izbegličkog statusa.

”Ukidanjem izbegličkog statusa želi se zaustaviti povratak Srba i provesti završni čin etničkog čišćenja”, stav je Srpskog demokratskog foruma nakon najavljene odluke hrvatske vlade o ukidanju izbegličkog statusa.

Pre svega se to odnosi na Srbe u Hrvatskoj, one koji su ionako trpeli teške posledice iz ratova na ovim prostorima, bili proterani iz svojih domova, a sada im se onemogućuje i povratak u Hrvatsku.

Predsednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula kaže da odluku hrvatske vlade shvata jedino kao meru kojoj je cilj potpuno zaustavljanje povratka Srba u Hrvatsku. ”To je konačno cementiranje stanja prouzročenog ratom”, kaže Džakula.

Dogodilo se upravo ono što se najmanje očekivalo, a to je da se svim sredstvima u poslednje vreme otežava položaj Srba u Hrvatskoj, ali i sprečava da se vrate i reše pitanje oduzete i uništene imovine. Najavljenemere koje su trebale da potiču povratak su izostale, a to konstatuje i Srpski demokratski forum. Posledjim predlogom o ukidanju izbegličkog statusa oni koji su izbegli iz Hrvatskek a sada žive u zemljama na Zapadu, izgubili bi pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i razne socijalne naknade. ”Izbeglice iz BiH izugubile bi pravo na alternativni smeštaj, zdravstvenu zaštitu i besplatni prevoz stvari prilikom povratka u Hrvatsku”, tvrde u SDF-u.

Najgore stanje je kod rešavanja stambenog pitanja povratnika, a od silnih obećanja kako će se obezbediti pare u Evropi nije mnogo ostalo. Ovom novom merom povratnici bi ostali i bez mogućnosti da im se umanji cena stana kod otkupa, jer ne bi imali popust za godine koje su proveli u izbeglištu. Tako bi stanove morali da kupe po tržišnim cenama, što svakako nije ono o čemu se godinama govorilo.

Veljko Džakula navodi i podatke o sve manjem broju Srba koji žive u Hrvatskoj. Sada ih ima oko 186.000, dok ih je početkom devedesetih bilo 568.000. Više od 400.000 Srba napustilo je Hrvatsku, a vratilo se svega 135.000, ali ni oni nisu ostali. Pritisnuti bedom i nespremnošću hrvatske vlade da im se rešavaju problemi 70.000 Srba koji su se vratili ponovo su doneli odluku da odu iz Hrvatske.

“Umesto aktivnog rada na poticanju povratka i kvalitetnoj integraciji povratnika u društvo, vlada se odlučila zatvoriti oči nad celokupnim problemom te potezom pera izbrisati s dnevnog reda problem koji očito ne zna ili ne želi da reši na način kako to dolikuje ozbiljnoj demokratskoj zemlji članici Evropske unije”, tvrde u Srpskom demokratskom forumu.

Kada se uzmu i poslednji pritisci koji dolaze iz reda politike, pre svega opozicije, položaj Srba u Hrvatskoj ozbiljno se komplikuje i pogoršava. Od provođenja ustavnog zakona o dvojezičnosti malo se govori, ćirilica je tabu tema, a svaki čas neko ”dotakne” Srbe, proglašavajući ih neželjenim ili krivcima za sve što se negativno događa u zemlji.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.