D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 21.09.2018, UHAPŠEN U PRAGU PO HRVATSKOJ OPTUŽNICI: Nije počinio zločin, bio u Srbiji

“Veritas” o Srbinu Branku Bogunoviću uhapšenom u Pragu po hrvatskoj poternici

SRBIN Branko Bogunović, uhapšen na aerodromu u Pragu po hrvatskoj poternici za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, po svemu sudeći nije bio u Hrvatskoj u vreme koje se navodi u optužnici! Njegova supruga, naime, tvrdi da je 2. septembra 1991. godine, kada se dogodilo hapšenje dvojice Hrvata u Kakmi kod Polače, Branko bio u Srbiji, kod sestre u Kniću.

Ovo je za “Novosti” u petak rekao Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”. Naglasio je i da je Bogunović u Centru registrovan kao izbeglica posle “Oluje” 1995. godine, a da će “Veritas” učiniti sve da pribavi dokumente koji će nedvosmisleno potvrditi da je u Srbiji bio i 1991, u vreme kada se dogodio navodni zločin za koji je optužen.

- Po našim saznanjima, Bogunović je pre rata bio saobraćajac u Zadru – kaže Štrbac. – Kada je 1991. u Hrvatskoj otpočela “čistka” srpskih milicionera, on se sklonio kod sestre u Knić, a u Krajinu se vratio tek krajem te godine.

ŠTA PIŠE U OPTUŽNICI

PO dokumentaciji kojom raspolaže “Veritas”, Tužilaštvo u Zadru je protiv Bogunovića i još 22 pripadnika “Martićeve milicije”, 26. decembra 2003. podiglo optužnicu kojom ih tereti da su 2. septembra 1991. u Kakmi kod Polače zarobili i zlostavljali Radoslava i Zorana Bobanovića, a potom ih sproveli i ispitivali u policijskim stanicama Stabanj i Benkovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.