D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 22.07.2015, Crna Gora hapsi “po porudžbini”

Slučaj generala Borislava Đukića, privedenog po hrvatskoj poternici, nije presedan kod suseda. Podgorica već postupala po poternicama iz Haga, Zagreba, Prištine

SRPSKI general u penziji Borisav Đukić (67) nije jedini Srbin osumnjičen za ratne zločine uhapšen u Crnoj Gori.

Đukić je uhapšen je po poternici Nacionalanog biroa Interpola Zagreb, zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području te države za vreme građanskog rata u SFRJ. Trenutno je u Spužu, u odvojenom delu u kojem borave svi koji čekaju ekstradiciju. Procedura je u ovom slučaju duga i mogla bi da potraje i do sedam nedelja.

Dok ovo hapšenje dobija sve veći publicitet u medijima, oni koji duže pamte prisećaju se da je u Budvi 17. juna 2007. uhapšen general srpske policije Vlastimir Rođa Đorđević, tada već bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije. Iz Crne Gore je ekspresno isporučen Haškom tribunalu, koji ga je tražio zbog ratnih zločina na Kosmetu. Nedavno je pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora, a prvostepenom presudom dobio je 27 godina robije, koju izdržava u Nemačkoj.

Nepune tri godine kasnije, 24. maja 2010, crnogorska policija uhapsila je u naselju Dobre Vode kod Bara Srbina iz Hrvatske Nikolu Munjesa, po Interpolovoj poternici iz Hrvatske.

Naime, Županijski sud u Zadru je u martu 1995. godine u odsustvu proglasio krivim Munjesa, sa Brankom Botom (45) i Savom Šarićem (61), da su kao pripadnici milicije SAO Krajine u novembru 1991. godine u selu Perušiću kod Benkovca mučili hrvatske meštane i da su jednu osobu fizički maltretirali i oduzeli joj vozilo, čime su počinili ratni zločin protiv civila. Munjes je osuđen na devet, a Bota i Šarić na po sedam godina zatvora. Munjes je posle hapšenja izručen Hrvatskoj. Iste sudbine je bio i Stanko Kovačević iz okoline Knina, koji je toj zemlji izručen 17. februara 2010, posle hapšenje u novembru 2009. godine, takođe po poternici Interpola za navodni ratni zločin.

Dok se osvedočeni zločinac Hašim Tači slobodno šeta Crnom Gorom, gde je postao i počasni građanin Ulcinja, a ništa manje gostoprimstvo ne uživa ni bivši general Agim Čeku, osumnjičen za ratne zločine nad Srbima u Medačakom džepu, vlasti u Crnoj Gori hapse one na koje privremene vlasti u Prištini upru prstom. Tako je 19. februara ove godine u Podgorici uhapšen Miraš Miško Gegović (68), iz Đakovice, po poternici Unmika, zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Đakovici, 1999. godine.


PRETNjA I ŽENAMA

HAPŠENjE po svoj prilici čeka još dvadesetak Srba sa Kosmeta, među kojima ima i žena, zbog navodnih zločina na Kosmetu. Neki od traženih, na sreću, imaju državljanstvo Crne Gore, pa neće biti isporučeni Prištini.

 
 
 
 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.