D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 22. 11. 2023, “KRAJIŠKA SUZA” I U KANADI: Spomenik nastradalim i nestalim Srbima tokom ratova devedesetih postavljen u porti Vindzorske Gračanice

SPOMENIK “Krajiška suza” otkriven je u Vindzoru, u kanadskoj državi Ontario. Obeležje postavljeno u porti crkve Vindzorska Gračanica, posvećene Uspenju Presvete Bogorodice, podignute 1952. godine, osveštao je episkop kanadski dr Mitrofan u prisustvu mnogobrojnih Srba koji žive u ovom kraju Kanade, ali i SAD.

Beli krst sa suzom dar je vindzorskih Krajišnika, u spomen i radi molitvenog sećanja na sve nevino postradale Srbe iz Bosne i Hercegovine, Krajine, Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Jasenovca, Kosova i Metohije, Jadovna i naše sunarodnike po nebrojenim stratištima, koji nisu imali druge krivice osim što su bili pravoslavni Srbi.

Pre osvećenja služena je večernja služba, a potom i parastos svim našim nevino postradalim sunarodnicima, sa nadom da se nepravda tih razmera nikada i nigde više neće ponoviti.

Posle osvećenja Krsta, za sve prisutne, Krajišnici nastanjeni u Vindzoru upriličili su trpezu ljubavi u Srpskom centru. Tom prilikom istaknuto je da je “Krajiška suza”, iako imenom “Krajiška”, posvećena nebrojenim srpskim žrtvama kroz istoriju, kao i da su krst i suza dva simbola stradalnog srpskog naroda.

 

NA FRUŠKOJ GORI OD 2017.

SPOMENIK u Vindzoru je replika “Krajiške suze” podignute u Banstolu na Fruškoj gori, juna 2017. To obeležje, posvećeno svim stradalim i nestalim Krajišnicima u ratovima devedesetih, finansirala je, od zarađenog novca za svoju knjigu “Divani ličkih spomenika”, Ličanka Milena Čanković, koja živi i radi u Švajcarskoj. Autor spomenika je Dimitrije Mirko Ćelić, vajar i freskopisac iz Prigrevice.

“Krst nositi nama je suđeno,/ Strašne borbe sa svojim i s tuđinom./ Težak vijenac, al’ je voće slatko./ Vaskrsenja ne biva bez smrti.”, pročitane su reči vladike Rada – Petra Drugog Petrovića Njegoša.

 
J. Matijević

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.