D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 23.11.2018, Generalu JNA Đukiću 9 godina za branu Peruča

Županijski sud u Splitu u petak je prvostepeno osudio srpskog generala. Terete ga da je učestvovao u podmetanju eksploziva na reci Cetini

GENERALA JNA Borislava Đukića Županijski sud u Splitu osudio je u petak na devet godina zatvora zbog ratnog zločina, jer je januara 1993. godine kao zapovednik navodno učestvovao u naređivanju i rukovođenju podmetanja eksploziva na branu Peruča, posle čijeg aktiviranja je oštećena. Time je, navodi se u presudi, ugrozio život 50.000 ljudi u naseljima nizvodno rekom Cetinom.

Sudija Slavko Lozina je ocenio da je urušavanjem brane nanesena materijalna šteta od 130 miliona kuna (18 miliona evra) i naložio da general ukoliko presuda postane pravosnažna u roku od četiri godine nadoknadi štetu.

Đukićeva supruga Radmila u razgovoru za “Novosti” kaže da nije bila optimista pred presudu i da su Borislava osudili bez ijednog dokaza o krivici.

- Advokatica mi je rekla da je presuda skandalozna. Iskreno, nisam očekivala ništa povoljno, s obzirom na to kako se odvijalo suđenje. Mnogo puta su mu kršili prava, iznosili kontradiktornosti, a mnoštvo dokaza u Borinu korist sud nije prihvatio. Ne znam kako je onda i kome mogao da dokaže da je nevin i da je tada bio neraspoređeni oficir, koji nije mogao da izdaje komande.

Radmila Đukić kaže da se general do sada i, pored svega, dobro držao.

Đukić je pre dva dana, u završnim rečima, kazao da nije kriv i da su od svih izvedenih činjenica i dokaza u procesu po optužnici tačni samo njegovi lični podaci.

- Sve drugo je laž, podmetanje i vešta montaža raznih optužbi zasnovanih na pretpostavkama i bujnoj mašti. Kada se desila Peruča, ja sam bio neraspoređen, jer sam po povratku sa posavskog ratišta u BiH 30. 12. 1992. godine zatražio premeštaj u Vojsku Jugoslavije ili Republike Srpske. Takođe, nijedan svedok ni optužbe, ni odbrane nije potvrdio da sam tad bio na brani. Imam i alibi da sam bio u Kninu i čekao raspored. Da li je samo moja pripadnost JNA i Srpskoj vojsci Krajine dokaz moje krivice? – upitao je na kraju Đukić.

On je izneo pretpostavku da su paralelne strukture Srpske vojske, pristalice Milana Babića, iskoristile kritičan momenat, kad nakon povlačenja Unprofora i napada hrvatskih snaga nikoga nije bilo na brani i nestručno postavile i aktivirale eksploziv.

Hrvatska je protiv Đukića spremila još jednu optužnicu, kojom ga sa još sedam srpskih oficira tereti za zločine u Dalmaciji, pa i one iz 1994. i 1995. godine kada je general već bio u Beogradu i u penziji.

NOVE OPTUŽNICE PROTIV SRBA

PREMA podacima “Veritasa”, samo u oktobru, protiv 74 Srbina su potvrđene optužnice ili pokrenuta suđenja za ratne zločine. Među njima i protiv oficira Koste Novakovića i Momčila Krklješa, koji su optuženi da su sprovodeći velikosrpsku ideju o odvajanju teritorije Hrvatske izdavali i izvršavali naredbe za artiljerijske napade po Zadru i okolini.

- Napisali su da su im nepoznate adrese, što je nelogično, jer je Kosta video-linkom svedočio iz Srbije u postupku protiv Đukića. Tužilaštvo tako manipuliše. Da su naveli adresu, morali bi da im traže izjašnjenje o optužnici, a onda ona možda ne bi bila prihvaćena. Ovako im onemogućavaju da se brane.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.