D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 24. 05. 2023, BRANKO JE MARKA UTRŽANA TUKAO DO SMRTI: Nastavljeno suđenje za ratni zločin u zagrebačkom logoru Rakitje

ODVODILI su nas u podrum jednog po jednog i maltretirali psihički i fizički. Mene su terali da ponavljam za njima ustaške pesme, stavljali mi bajonet kod oka i pretili da će mi izvaditi oko ako ne naučim te pesme.

Ovo je na današnjem suđenju hrvatskom državljaninu Branku Tuniću, Albancu, u Sudu za ratne zločine u Beogradu ispričao je oštećeni G. M, nekadašnji vojnik JNA, koji je bio zarobljen u zagrebačkom logoru Rakitje. Tuniću, koji je bivši pripadnik Zengi, sudi se u odsustvu za ratni zločin iz septembra 1991. godine – ubistvo Marka Utržana iz Kikinde i zlostavljanje 16 zarobljenih vojnika JNA.

Svedok G. M. je ispričao da je u podrumu gde su ga tukli, čuo kako pojedinci iz obezbeđenja govore: “Branko, nemoj. Dosta je”. Naveo je i da je posle ubistva Marka Utržana u logoru čuo da ga je do smrti tukao Branko, kojeg su zvali Šiptar.

Drugi svedok oštećeni D. S. potvrdio je da je Marka ubio Branko, koji je imao albanski naglasak.

- Samo su Srbe odvodili u podrum da tuku, a taj Branko je prednjačio u zlostavljanju. Izvodio bi momke i odvodio, a oni su se vraćali prebijeni – ispričao je D. S. – Njega smo se najviše plašili. Stavljao nam je pištolj na čelo, vređao nas, bahatio se kada uđe u spavaonu, udarao pendrekom. Ljudi su pokazivali masnice i povrede po telu od udaraca koje im je on, ali i drugi stražari nanosili.

Svedok je potvrdio da je Marko Utržanin danima tučen i maltretiran.

- Od jednog njihovog vojnika, koji nas je čuvao i normalno razgovarao sa nama, saznali smo da se taj Šiptar zove Branko Tunić. Bio je nizak, glasan i imao kraću talasastu kosu. Čuo sam da je Marko ubijen u podrumu i da je to uradio stražar Branko – kazao je D. S.

Na pitanje tužioca zbog čega je Marko Utržan najviše zlostavljan, D. S. je rekao da je on uvek imao veselo lice.

 

S. J. M.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.