D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 26.09.2019, NOVI NAPAD NA SRBE U HRVATSKOJ: Posle svađe oko parkinga upali im u kuću da se obračunaju

Posle napada na građane srpske nacionalnosti na kninskom području i u Viškovu, u subotu uveče u Valbandonu, u opštini Fažana, prijavljen je novi slučaj

Nakon napada na građane srpske nacionalnosti na kninskom području i u Viškovu, u subotu uveče u Valbandonu, u opštini Fažana, prijavljen je novi slučaj koji bi, uz prekršajni nalog za narušavanje javnog reda i mira, mogao završiti i s prijavom za nasilje na nacionalnoj osnovi, piše hrvatski portal Novosti.

Sve je, kako se navodi, počelo prepirkom o pravu na parking, koji se inače tretira kao opštinsiki put.

Gosti jednog restorana u Valbandonu, čiji je vlasnik Nenad Baškarad, parkirali su se ispred kuće penzionisanog para Janje Marojević i Nikole Tepčića, na šta je reagovala upruga Janja Marojević.

Potom je, kako ona kaže za ovaj portal, vlasnik restorana sa svojom ženom i bratom upao u njihovu garažu i prebio supruga Nikolu Tepčića.

“Moj muž je sedeo za stolom, oni su upali unutra i počeli da viču “kopile srpsko, ovde si došao”, a njegova žena je govorila “majku vam ….. srpsku”. Krenula sam da branim supruga, sabili su ga u ćošak i udarali, a ja sam pala. Bojim se da će nas opet napasti, strašno mi je što više u rođenoj kući nismo sigurni”, ispričala je Janja Marojević.

Ona je rekla da su konobari pokušali da zaustave vlasnika i da je ubrzo, na poziv supruge vlasnika restorana, došla policija, a supružnike je komšinica odvela u Hitnu pomoć.

Vlasnik restorana Nenad Baškarad, međutim, neira da je bilo koga napao, već da su, kako je rekao, supružnici napali njegove goste, te da to, kako tvrdi, nije prvi put.

“Jedanaest godina držimo restoran i nikada, osim s njima, nismo imali problema. Janja Marojević je udarila mog sina, razbila mu je naočare i napravila mu podlliv pod okom. Nisam bio tu kad su napali naše goste. Kad sam došao pitao sam Tepčića zašto mi to rade i teraju goste. Nisam ga udario već samo odgurnuo, jer je krenuo rukom na mene”, tvrdi Baškarad i najavljuje tužbu protiv komšije.

Na pitanje o motivima napada tvrdi da je u pitanju samo problem s parkingom, a nikako njihova nacionalna pripadnost.

” Čuo sam da su rekli da sam im pretio da su četnici, meni to nikad u životu ne bi palo na pamet. Imam tri objekta, preko 20 Srba radi kod mene godinama. Nikad nikome nisam rekao lošu reč. Moja supruga je zvala policiju jer su se turisti uplašili. Braniću se sudski, pogotovo zato što me optužio da sam ga napao zato što je Srbin”, tvrdi dalje Baškarad.

O incidentu u Valbandonu obaveštena je Mirjana Galo, županijska većnica i potpredsednica Saveta za nacionalne manjine RH, koju je komšiju napadnutih zamolila da nešto učini, jer su oni u strahu.

U izjavi za Novosti komentarisala je da je “duh pušten iz boce i da je to teško obuzdati i uz najbolju volju, mada volje nema”.

“Šta očekivati u zemlji čija predsednica svih građana ne osuđuje nasilje, već čeka policijske izveštaje, koketira s ustašlucima, a premijer to nasilje kvalifikuje kao pojedinačne slučajeve. Pravosuđe napade tretira kao remećenje javnog reda i mira, opozicija mudro ćuti, niko ne poziva na proteste protiv nasilja i fašizacije zemlje”, rekla je Galo.

Dodala je da će se danas pozabaviti policijskim i lekarskim izvestajima.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.