D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 28.04.2016., Mostar: Tela Srba u jami Radača zalivena betonom

Kod Mostara pronađeni posmrtni ostaci žrtava rata u BiH. Da bi se zavarao trag mesto pokriveno smećem. Otežana potraga. U jamu Radača bacani i “nepodobni Bošnjaci”

TUŽILAŠTVO BiH danas je potvrdilo da su prilikom ekshumacije u jami Radača kod Mostara pronađeni posmrtni ostaci nekoliko tela, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata. Posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, a slede DNK analize.

U jami Radača, inače, nalaze se posmrtni ostaci nekoliko desetina Srba ubijenih tokom rata. Njih su pobili pripadnici Armije BiH. Pretpostavlja se da su u jamu bacane i bošnjačke žrtve, odnosno “nepodobni Bošnjaci”, pripadnici vojske Fikreta Abdića koji su odbili poslušnost Aliji Izetbegoviću.

Da bi se zametnuo trag zločina, ta masovna grobnica bila je zalivena betonom i prekrivena smećem. Prema tvrdnjama meštana, jama je duboka oko 100 metara, a ekshumacijom se došlo tek do dubine od oko 50 metara.

Predsednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kazao je da su sva velika stratišta Srba u poslednjem ratu potisnuta u drugi plan, pa tako i masovna grobnica u jami Radača.

- Posmrtni ostaci trojice Srba su pronađeni još 2009. u ovoj jami. Od tada molimo Institut za nestale BiH da nastave sa iskopavanjima, ali očito je da su neki sarajevki centri godinama opstruisali dalja iskopavanja – rekao je Mandić.

On kaže da postoji ozbiljna sumnja da su neka od ovih tela nakon rata dovlačena iz drugih grobnica i zatrpavana u jami.

U ovoj jami, na lokalitetu Goranci kod Mostara, 2009. su pronađeni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata, a ekshumacija je nastavljena tri godine kasnije. Zbog loših vremenskih uslova radovi su obustavljeni u novembru 2012. Iako je nastavak bio najavljen za proleće 2013, nikada više ništa nije urađeno.

U Tužilaštvu BiH kažu da se ekshumacija na ovom lokalitetu radi već duže i da je otežana, jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gde su pored betona, pronađena i minsko-eksplozivna sredstva. Učestvuju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

 

OPSTRUKCIJA

Mandić ističe da su opstrukcije ekshumacija u BiH prisutne od najvišeg nivoa vlasti BiH do lokalnih zajednica, te da su akteri tih nedela i političari i predstavnici pravosudnih institucija i onih koje se bave traženjem nestalih.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.