D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 28.07.2016., Srbija uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog crnokošuljaša

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protesnu notu Hrvatskoj zbog niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke prava prilikom 75. godišnjice ustanka u Srbu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protesnu notu Hrvatskoj zbog niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke prava (A-HSP) i njihovih pristalica prilikom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu.

U noti se ističe da to predstavlja poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je za svaku osudu govor koji je, uprkos šestomesečnoj zabrani ulaska u Srb, Dražen Keleminec održao na tom skupu, i taj značajan jubilej nazvao “balom vampira ispred četničkog spomenika”.

Tom prilikom on je zatražio da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci zabrani održavanje skupova, pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, nakon čega su prisutni uzvikivali “koljači, ubice, zločinci”.

MSP Srbije ističe da veoma zabrinjava i činjenica da je general hrvatske vojske i saborski zastupnik Ž. Glasanović grubo napao predsednika Antifašističke lige Z. Pusića, rekavši da je “moralna nakaza” i da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča “velikosrpsko – četničko – imperijalističku agresiju”.

Pored toga, petnaestak žena je u više navrata prekidalo govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pevanjem domoljubnih Tompsonovih pesama, a pristalice A-HSP i HOS su uoči održavanja skupa blokirale put od Knina ka Srbu.

U noti se navodi da Srbija ocenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje promptnu reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom Hrvatske i istovremeno očekuje da nadležni hrvatski organi izveste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.