D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 29.04.2021, DOČEKALI SVOJ KROV NAD GLAVOM: U Irigu 15 izbegličkih porodica dobilo ugovore za kupovinu seoskih kuća

IMAO sam samo devet godina kada sam iz Slunja u Hrvatskoj, sa majkom, ocem i sestrom od dve godine pred “Olujom” 1995. godine, prebegao u Srbiju.

Ova kuća koju dobijam znači mi mnogo, u njoj ću sa porodicom koju sam u međuvremenu stekao – supruga i dvoje dece, da rešim svoj stambeni problem. Više neću biti podstanar, dočekao sam svoj krov nad glavom u Vrdniku.

Ovako priča Marko Gravara (35), glava jedne od 15 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su juče u Irigu dobile ugovore za kupovinu seoskih kuća.

Danijela Milovuković danas ima 31 godinu, te 1995. izbegla je sa porodicom iz Vrginmosta, u međuvremenu je osnovala porodicu, a u svojoj kući u Irigu živeće sa suprugom Radoslavom i sinovima, jednim od tri godine, a drugim od sedam meseci.

Kuće za ovih 15 porodica kupljene su u okviru Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra, a ugovore porodicama uručio je zamenik predsednika Opštine Irig Miodrag Bebić.

- Opština Irig je bila jedna od prvih koja je počela da sprovodi projekte trajnih rešenja za izbeglice iz BiH i Hrvatske. Davnih devedesetih, UNHCR je finansirao samoizgradnju 20 stambenih jedinica u selu Krušedol Prnjavor i to je bio prvi put da na tom planu sarađujemo s opštinskom vlastima – rekla je predstavnica UNHCR-a u Srbiji, Stefani Krause.

JOŠ 180 DOMOVA

- Tokom ove godine biće uručeno 1.200 rešenja, u okviru RSP u Srbiji. Ovo je samo jedan deo iz projekta gde se kupuje 180 kuća u 12 lokalnih samouprava, jedna od njih je i Irig – kaže za “Novosti” viši savetnik u Komesarijatu za izbeglice i migracije LJiljana Rakić.

Komesarijat za izbeglice i migracije je u Irigu do sada budžetskim i donatorskim sredstvima, trajno stambeno zbrinuo više od 300 izbegličkih porodica, koje su ovde došle devedesetih godina, tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

- Na nivou republičkog stambenog programa do sada imali smo pomoć u građevinskom materijalu za ukupno 34 porodice i još 13 koje su direktno ostvarile pravo na pomoć preko republičkog komesarijata. U otkupu seoskih kuća 2015. i 2016. zbrinuto je 17 porodica, zatim završena je zgrada socijalnog stanovanja za 13 korisnika – nabraja poverenik za izbeglica lica u Opštini Irig Milorad Vlahović, dodajući da na području ove Opštine ima između 70 i 80 porodica kojima je potrebna pomoć u građevinskom materijalu ili stambenom zbrinjavanju.

S. KOSTIĆ

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.