D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 30.07.2022, TUNIĆU ĆE IPAK DA PRESUDE U ODSUSTVU: Optužen za ratne zločine nad Srbima počinjene u hrvatskom logoru Rakitje

BRANKU Tuniću, hrvatskom državljaninu, optuženom za ratne zločine u zagrebačkom logoru Rakitje septembra 1991. godine, ipak će se suditi u odsustvu u Posebnom odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Apelacioni sud je prihvatio žalbu Tužilaštva za ratne zločine i preinačio nedavno prvostepeno rešenje krivičnog veća sudije Mirjane Ilić u Višem sudu, kojim odbijaju da mu sude u odsustvu.

Apelacija je sada naložila da se okrivljenom Tuniću sudi u odsustvu. Kako su nam kazali iz tog suda, u obrazloženju je navedeno da su imali u vidu da se okrivljenom stavlja na teret krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, i to na štetu 14 vojnika na redovnom služenju vojnog roka u tadašnjoj JNA.

- Reč je o mladim vojnicima koji nisu učestvovali u oružanim sukobima, koji su čuvali vojni magacin i čim je to od njih zatraženo, položili su oružje i predali se, verujući da će odmah biti pušteni kućama – objašnjavaju nam iz Apelacionog suda. – Imali smo u vidu i interesovanje porodica oštećenih za ovaj postupak, kao i da se predmetni događaj desio pre više od 30 godina, a da do sada Državno tužilaštvo Hrvatske nije pokazalo zanimanje za procesuiranje tog događaja.

Tunić je poreklom katolički Albanac sa KiM i ne živi više u Hrvatskoj, već se poslednjih meseci vratio na Kosmet, a Priština neće da ga izdruči.

Optužen je za ubistvo zarobljenog vojnika JNA Marka Utržana (20) iz Kikinde, kojeg je nakon mučenja u podrumu zgrade upucao u glavu, kao i za prebijanje i zlostavljanje još 13 zarobljenih vojnika JNA srpske nacionalnosti u Centru za obuku MUP Hrvatske u zagrebačkom naselju Rakitje. Nakon pisanja “Novosti” o optužnici protiv Tunića i njegovom zločinu, policiji se nedavno javilo još šest tadašnjih zarobljenika, koje je, kako tvrde, takođe mučio.

Svi oštećeni prepoznali su na slici Tunića kao čuvara koji ih je najviše tukao i kod kojeg su prolazili neviđenu torturu.

ČUDNE ODLUKE VEĆA

SUDIJA Mirjana Ilić 10 meseci nije htela da potvrdi optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv Tunića, jer on nije saslušan u istrazi i jer nema njegove adrese. Dva puta nije prihvatala objašnjenje tužilaštva da on nije dostupan i da Hrvatska odbija da sarađuje, pa im je napisala da ipak još jednom putem međunarodne pravne pomoći pokušaju da ga potraže. Onda je potvrdila optužnicu i kad se čekalo zakazivanje suđenja, njeno veće, u kojem su još sudije Dejan Terzić i Zorana Trajković, donelo je rešenje kojim kao neosnovan odbijaju predlog Tužilaštva za ratne zločine da se Tuniću sudi u odsustvu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.