D.I.C. Veritas

Večernje novosti.RS, 16. 02. 2023, PRE 31 GODINU LIKVIDIRANA PORODICA OLUJIĆ: Hrvatske snage devedesetih ubile pet mešovitih porodica sa maloletnom decom

PRE tačno 31 godinu u Cerni, kod Županje, pripadnici izviđačko-diverzantske čete Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kojom je komandovao Tomislav Madi, likvidirali su četvoročlanu porodicu Olujić: Radomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i njihovu maloletnu decu Milenu (16) i Marka (13).

Ubistvo ove porodice, kako podsećaju iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, pored likvidacija porodice Kozbašić, u Petrinji, u novembru 1991, porodice Zec, u Zagrebu, u decembru 1991, porodice Čengić, u Erveniku kod Knina, u januaru 1992. i porodice Radosavljević u Daruvaru, u februaru 1992, spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti. Supružnici u tim porodicama bili su mešovitog, hrvatsko-srpskog porekla, osim porodice Radosavljević, u kojoj su i muž i žena bili Srbi.

Sedamnaestog februara 1992. godine, predveče, u Komletincima, u zgradi Osnovne škole, gde se nalazio štab izviđačko-diverzantske čete HOS-a, Madi je izdao naredbu Mariu Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i osobi s nadimkom Bosanac, da odu u Cernu i “pobiju četnike”, iako je znao da su u pitanju civili. Naredio im je i da miniraju kuću Olujića.

Sa deset metaka oni su ubili Radomira, sa šest Anicu, a po jedanaest su sasuli u maloletnu Milenu i Marka. Svi su preminuli na licu mesta. Poštić i Lazić su pronašli i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500 tadašnjih maraka, beretku, lančić sa priveskom deteline sa četiri lista i par zlatnih minđuša. Kuću su pokušali da miniraju, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo. Stvari i novac su predali Madiju.

Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru je, u decembru 2006, podiglo optužnicu protiv ovih pripadnika HOS-a zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, a Županijski sud u Vukovaru ih je, 15. februara 2008, nepravosnažno osudio na ukupno 57 godina zatvora: Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na osam, Lazića na sedam i Starčevića na 10 godina. Vrhovni sud RH, na sednici 25. marta 2009, Juriću i Laziću je kaznu potvrdio, dok je ostalima smanjio: Madiju na 15, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam godina zatvora.

Ubistvo porodice Olujić, iako po monstruoznosti jednako, ostalo je u senci ubistva porodice Zec, koju su 7. decembra 1991. usmrtili pripadnici rezervne jedinice MUP-a Hrvatske, kojom je komandovao Tomislav Merčep.

Oni su na Trešnjevci ubili zagrebačkog mesara Mihajla Zeca (38), a zatim na Sljemenu njegovu suprugu Mariju (36) i dvanaestogodišnju kćerku Aleksandru, čije su leševe bacili u jamu za smeće. Nekoliko dana kasnije pronašao ih je Marijin brat Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske. Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan su uspeli da se sakriju i prežive. U spomen na stradanje devojčice, reditelj Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević napravili su pozorišnu predstavu “Aleksandra Zec”, posvećenu svakom detetu – žrtvi rata.

Inače, 15. februara kod Svinjarevaca, u blizini Vukovara, pronađeni su posmrtni ostaci koji, prema preliminarnim nalazima, potiču iz sukoba devedesetih. Ostaci su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu radi identifikacije. U Hrvatskoj se i dalje traga za 1.816 osoba, i Srba i Hrvata, nestalih i smrtno stradalih prilikom raspada Jugoslavije.

V.C.S.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.