D.I.C. Veritas

Večernje novosti, SRNA, 09.12. 2020, NOVI SKANDAL U HRVATSKOJ: Na Dan osoba sa invaliditetom objavili fotografiju – ustaše invalida

HRVATSKI istorijski muzej objavio je na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom fotografiju ratnih vojnih invalida Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ koji izrađuju dečije igračke, a potom je uklonio sa svog “Fejsbuk” profila, objavio je “Jutarnji list”.

List navodi da je za rukovodstvo Hrvatskog istorijskog muzeja iz Zagreba adekvatno da se Dan osoba s invaliditetom, 3. decembar, obeleži fotografijom mladića bez šake u ustaškoj uniformi, ocenjujući da zbog toga odgovorni neće biti smenjeni.

Fotografija je, kako su naveli u objavi, nastala 1945. godine u Odgojnom odeljenju Ministarstva oružanih snaga NDH, a slučaj bi verovatno ostao nezapažen da o tome nije pisao list “Novosti”, objavio je “Jutarnji list”.

List navodi da je fotografija, koja je objavljena na “Fejsbuk” profilu muzeja, ubrzo obrisana, a pre uklanjanja zaposleni u Muzeju su napisali da su objave na njihovoj stranici s određenim datumom “isključivo povod i faktografske prirode”.

Nakon što je sa stranica sklonjena slika dečaka u ustaškoj uniformi, na to mesto stavljen je članak naslovljen “Nastavljamo s crticama iz istorije muzeja…”.

Pod egidom “Muzej (od)rastao planski i usput” sledi tekst: “Pri Ministarstvu oružanih snaga NDH delovao je Ratni arhiv i muzej osnovan 26. maja 1941. Iz muzejskog fundusa predstavljamo album fotografija s otvaranja Ratnog arhiva i muzeja, 22. juna 1943.”

Ministar kulture Hrvatske Nina Obuljen je na pitanje da li je zatraženo objašnjenje direktora Muzeja Mateje Brstilo Rešetar, rekla da je Ministarstvo kulture i medija upoznato da je Hrvatski istorijski muzej na svom “Fejsbuk” profilu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom objavio prigodni tekst, te ga ilustrovao fotografijama ratnih vojnih invalida NDH nastalih 1945. godine, a koje se nalaze u fundusu muzeja, kao i da je Hrvatski istorijski muzej istu objavu uklonio.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.