D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Srna, 17.02.2022, TRI DECENIJE OD STRAVIČNOG ZLOČINA: Pripadnici HOS-a masakrirali i opljačkali porodicu Olujić, nisu poštedeli ni decu

PRE 30 godina pripadnici izviđačko-diverzantske satnije HOS-a kojom je komandovao Tomislav Madi u Cerni kod Županje likvidirali su četvoročlanu porodicu Olujić, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

U kuću Olujića su prema naredbi Madija upali Mario Jurić, Zoran Poštić, Davor Lazić i nepoznata osoba sa nadimkom Bosanac i iz vatrenog oružja ispalili više hitaca u članove porodice Olujić. Deset metaka pogodilo je Radomira, šest Anicu, a po 11 maloletnu Milenu i dete Marka.

Odmah posle hladnokrvne likvidacije Olujića, ubice Poštić i Lazić su u njihovoj kući pronašli i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500 nemačkih maraka, beretku, lančić boje zlata sa priveskom deteline sa četiri lista i par zlatnih naušnica sa tri plava kamenčića, a potom pokušali da miniraju kuću, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo.

Ubice su se sa ukradenim stvarima vratile do Komletinaca, gde su stvari i novac iz Olujićeve kuće predali Madiju, naveo je “Veritas”.

Tek 29. decembra 2006. godine Županijsko tužilaštvo u Vukovaru podiglo je optužnicu protiv pripadnika HOS-a zbog krivičnog dela ratni zločin nad civilnim stanovništvom, prema kojoj ih je Županijski sud u Vukovaru 15. februara 2008. nepravosnažno osudio na ukupno 57 godina zatvora, i to Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na osam, Lazića na sedam i Miju Starčevića, koji ih je odvezao na mesto zločina, na 10 godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske je 25. marta 2009. godine potvrdio kaznu Juriću i Laziću, dok je Madiju na 15, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam godina.

Iz “Veritasa” ukazuju da ubistvo porodice Olujić iz Cerne spada u najmonstruoznije likvidacije jedne porodice u ratu devedesetih godina prošlog veka zbog njihove etničke pripadnosti.

U saopštenju se podseća da je u Petrinji u novembru 1991. godine likvidirana četvoročlana porodica Kozbašić, tročlana porodica Zec ubijena je u Zagrebu u decembru 1991, četvoročlana porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992, a četvoročlana porodica Radosavljević u Daruvaru u februaru 1992. godine.

Svi supružnici, osim porodice Radosavljević, bili su mešovitog hrvatsko-srpskog sastava.

Ubice porodice Olujić su pripadnici HOS-a, koji je krajem juna 1991. godine osnovala Hrvatska stranka prava /HSP/, a u januaru 1992. potpuno integrisan u Hrvatsku vojsku.

Zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vreme Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske, a koje i danas nekadašnji pripadnici HOS-a drsko i nesmetano svakodnevno ističu širom Hrvatske, istakli su iz “Veritasa”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.