D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 02.01.2020, Tlo u Petrinji spustilo se 10 cm

PETRINJA - Prema satelitskim snimcima, tlo u Petrinji se zbog razornog zemljotresa koji je u utorak pogodio to područje, spustilo više od 10 centimetara.

Snimke je na Fejsbuku objavio Alen Berta, inženjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj kompaniji CGI zadužen za posmatranje planeta, prenosi portal Index.hr.

- Upoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i 30.12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem delu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm – napisao je Berta.

On je naveo da se u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočava takođe pomak od nekoliko centimetara, što je bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom.

Berta je ukazao da je toliko pomeranje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji pre 3-4 godine.

Takođe, on je podsetio da je u potresu koji je u martu prošle godine pogodio Zagreb tlo pomerilo samo nekoliko centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo nekoliko milimetara.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.