D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 03.10.2017, PUPOVAC O USTAŠKIM SIMBOLIMA: I zatvor i vaspitne mere; Štromar: Za “za dom spremni” nema mesta u hrvatskoj javnosti

Saborski zastupnici podeljeni su po pitanju predloga kluba IDS/PGS/RI o dopuni Krivičnog zakona propisanim kaznama zatvora od šest meseci do dve godine za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola

Saborski zastupnici podeljeni su po pitanju predloga kluba IDS/PGS/RI o dopuni Krivičnog zakona propisanim kaznama zatvora od šest meseci do dve godine za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav “za dom spremni”.

Deo zastupnika, naime, podržava predlog IDS uz doradu, dok se deo zastupnika umesto kažnjavanja zalaže za edukaciju mladih o zločinima totalitarnih režima.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da je – kao što je slučaj u zemljama koje su se suočile s posledicama nacizma, fašizma i njihovih kolaboracionističkih pokreta i režima kao što je bilo ustaštvo – i u Hrvatskoj došlo vreme da se počne sankcionisati njihovo revitalizovanje, uključujući i zatvorske kazne kao u Austriji, Nemačkoj ili Italiji.

Ali, to neće biti dovoljno, upozorio je Pupovac i potrebnim ocenio preduzimanje mera oko vaspitnih i medijskih politika.

“IDS može računati na našu podršku ako svoj predlog proširi i na vaspitne i medijske politike, koje će doprineti tome da penalizacija ne bude jedini način suočavanja s tim fenomenima”, poručio je Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

Potpredsednik hrvatske vlade iz HNS, manje članice vladajuće koalicije, Predrag Štromar ponivo je danas u Osijeku da ustaškom pozdravu “za dom spremni” nema mesta u javnosti.

Komentarišući zakonski predlog IDS-a o propisivanju zatvorskih kazni od šest meseci do dve godine za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, uključujući i pozdrav “za dom spremni”, Štromar je rekao da tom pozdravu “nema mesta u hrvatskoj javnosti” .

On je dodao da će se videti koje će predloge doneti Komisija za suočavanje s prošlošću, a onda će Sabor doneti odluku.

Čekamo odluku Komisije, ali to ne znači da ćemo je kao takvu prihvatiti, već ćemo insistirati da nema toga pozdrava, bez obzira kakvu odluku donese”, rekao je Štromar, preneo je ortal index.hr.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.