D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 11.05.2017., Osijek: Optužnica protiv dvojice oficira JNA za ratni zločin

Osiječko Županijsko državno tužilaštvo optužilo je dvojicu državljana Srbije za ratni zločin jer u Vukovaru 1991. nisu obezbedili kolonu zarobljenih pripadnika hrvatskih snaga i civila

Osiječko Županijsko državno tužilaštvo optužilo je dvojicu državljana Srbije za ratni zločin jer u Vukovaru nisu obezbedili kolonu zarobljenih pripadnika hrvatskih snaga i civila koja se po njihovom naređenju kretala gradom pešice i u vozilima do logora u Srbiji.

U optužnici se navodi da su zbog toga pripadnici njihovih jedinica nesmetano zlostavljali i ubili mnoge zarobljene pripadnike hrvatskih snaga i civile.

Komandant bataljona vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA i komandant 1. čete tog bataljona vojne policije osumnjičeni su da su ratni zločin izvršili 19. i 20. novembra 1991. u Vukovaru, Trpinji, Borovu Selu i Dalju, kao i u Bogojevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, prenosi Hina.

Navodi se da su 55-godišnji komandant bataljona i 50-godišnji komandant 1. čete, čiji identiteti nisu objavljeni, bili zaduženi za obezbeđivanje zarobljenika i njihov prevoz do logora u Srbiji, ali to nisu učinili iako su znali da pripadnici srpskih jedinica ulaze u krug skloništa “Borovo Komerca” i “Nove obućare” kako bi izdvojili zarobljene pripadnike hrvatskih snaga i civile koje će zlostavljati ili ubiti.

Osiječko Županijsko državno tužilaštvo je navelo da je ubijeno 49 pripadnika hrvatskih snaga i 63 civila, a zlostavljano 40 pripadnika hrvatskih snaga i 38 civila.

S obzirom da su okrivljenici na području Srbije i trenutno nisu dostupni hrvatskim državnim telima, Državno tužilaštvo Hrvatske navodi da su u tom slučaju ispunjeni uslovi da im se sudi u odsustvu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.