D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 18.12.2019, Sporni pritvor za Kapetana Dragana i dalje pred Komitetom UN: Australija i Hrvatska odbijaju da odgovore na predstavku

Komitet UN za ljudska prava još nije rešavao predstavku Dragana Vasiljkovića protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti pritvora i ekstradicije, pošto dve zemlje nisu odgovorile na nju

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan podneo je Komitetu UN za ljudska prava predstavku protiv Australije i Hrvatske zbog njegovih povreda ljudskih prava 26. jula 2016. godine zbog nelegalnosti pritvora i ekstradicije, a obe države još nisu odgovorile na predstavku, iako su to bile dužne da učine u roku od šest meseci.

O ovoj činjenici posle više od tri godine, Vasiljkovićevog punomoćnika Gorana Cvetića obavestio je ministar spoljnljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku u ministarstvu, saopštila je u utorak Cvetićeva kancelarija.

Po pravilima procedure Komiteta UN za ljudska prava države protiv kojih je podneta predstavka imaju rok od šest meseci da odgovore na predstavku, a zatim odbrana ima pravo na dva meseca za svoj odgovor.

Vasiljkovićev punomoćnik pozvao je UN Komitet za ljudska prava da u najskorije vreme donese usvajajuću odluku u predmetu Vasiljkovića, tako da njegovo višegodišnje maltretiranje po australijskim i hrvatskim zatvorima bude prekinuto.

Vasiljković u hrvatskoj izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, a kazna mu ističe u martu 2020. godine.

Prethodno je godinama bio u ekstradicionim pritvoru u Australiji, a onda je izručen Hrvatskoj radi suđenja.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.