D.I.C. Veritas

Večernje novosti,16.08.2018, HRVATSKI SUDOVI: Ustaški poklič nije sporan, zbog kokarde – zatvor!

Sud u Požegi proglasio poklič „Za dom spremni” legalnim izrazom volje naroda. Nije utvrđeno da bi deo javnosti bio uznemiren, tvrdi sudija. Branitelji traže da se zabrani festival srpskih ojkača u Petrinji

SIMBOL ozloglašene Nezavisne Države Hrvatske, ustaški pozdrav “Za dom spremni”, pandan nacističkom “Zig hajl”, legalan je izraz volje i legitimiteta vlasti u Hrvatskoj.

Ovakvu presudu, pre dva dana, doneo je hrvatski Prekršajni sud u Požegi, i tako oslobodio optužbi Stanka Dragičevića, koji je u svom dvorištu na metalni jarbol podigao zastavu sa natpisom paravojne formacije Hrvatske odbrambene snage i grbom u čijem se donjem delu nalazi i poklič “Za dom spremni”.

Ova odluka pravosuđa samo je još jedna u nizu presuda kojima je ustaški pozdrav i zvanično legalizovan.

Sudija Đurđica Čakalić, prema pisanju hrvatskih medija, obrazložila je da “sporna zastava predstavlja obeležje sastavnog dela Hrvatske vojske – HOS-a, koji je službeno registrovan”, kao i da “nije utvrđeno da bi deo javnosti bio uznemiren što je simbol istaknut, jer prijava o uznemiravanju nije ni bilo”.

Ustaški simboli obavezna su koreografija pevača Marka Perkovića Tompsona. Tako se sud u Slunju prošle godine bavio njegovim koncertom koji je počeo pokličem, ali je oslobođen. Kada se isti scenario ponovio u Glini, policija je odlučila da i ne podnosi prijavu, jer je praksa takva da ih sudovi odbacuju.

Savo Štrbac, iz “Veritasa”, kaže, za “Novosti”, da sudije sude na osnovu prve donete presude kada je zauzet stav o ustaškom pokliču i onda su naredne uvek iste. Delioci pravde, prema njegovim rečima, tvrde da ustaški simboli nisu nikoga uznemirili:

- Naravno da nisu kada su oni prihvaćeni među Hrvatima, a Srbe su sa tih prostora oterali. Hrvate ti simboli ne uznemiravaju, pa bi se slučajevi mogli prevesti u neka druga dela, a ne uznemiravanje javnosti i naružavanje reda i mira.

Štrbac podseća na odluku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da osnuje komisiju za suočavanje s prošlošću, povodom table sa natpisom “Za dom spremni” koja se pojavila u Jasenovcu:

- Posle godinu dana donet je izveštaj gde su kao totalitarni, izjednačeni fašistički, nacistički, ustaški, četnički i komunistički režimi. Rečeno je da se zabranjuju simboli među kojima je poklič “Za dom spremni”, ali i crvena zvezda. Oni mogu da se koriste samo u komemorativne svrhe, a ovaj izuzetak je postao pravilo.

Dok sudovi opravdavaju povratak fašizma, branitelji dižu glas gde god se pojavi nešto srpsko. Ovih dana zapeli su da se zabrani treći festival ojkača u Petrinji koji je najavljen za 25. avgust u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba. Kako su rekli, može u nekom drugom mestu, ali u Petrinju gde su ginuli branitelji – ne! Srbima koji odlaze na more redovno stradaju gume ili limarija, a ćiriličke table u Vukovaru, koje Hrvati razbijaju brže nego što ih proizvođači mogu napraviti, skoro da više i nisu tema.

ZBOG KOKARDE 16 DANA ZATVORA

- SUD za prekršaje u Šibeniku osudio je prošle godine na 16 dana zatvora Srbina Mladena Lošića, koji je u danu kada je Hrvatska slavila “Oluju” i proterivanje Srba, okačio na “Fejsbuk” sliku košarkaša Miroslava Raduljice sa šajkačom i kokardom, i sliku popa Momčila Đujića – priča Štrbac. – Uhapšen je čim je došao u Hrvatsku, odakle je prognan, da poseti majku. Policajac koji ga je tužio je rekao da ga je prizor koji je video uznemirio. Ovaj slučaj jasno pokazuje dvostruke aršine.

 

 

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.