D.I.C. Veritas

VečernjeNovosti.ba, 15.11.2023, NEMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE: Ratni zločinac Branimir Glavaš pobjegao u BiH

BRANIMIR Glavaš, koji je nedavno nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za ratne zločine, preselio se u BiH, objavio je on na svom Fejsbuk nalogu.

On je u izjavi za portal 24sata poručiio da nije pobjegao iz Hrvatske.

– Imam dva pasoša. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Ja sam stvarao ovu državu, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti ni jedan dan u zatvoru – rekao je Glavaš za 24sata.

Uz objavu na Fejsbuku da se nalazi u Drinovcima, Glavaš je napisao: „Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi, nikada se ne zna.“

GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI NEĆE U ZATVOR?

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac smatra da je bilo očekivano da će nekadašnji gospodar života i smrti u Osijeku Branimir Glavaš, nakon što mu je u Hrvatskoj izrečena prvostepena presuda od sedam godina zatvora, ponovo pobjeći u BiH jer mu nije određen istražni zatvor, te da, vjerovatno više i neće ići u zatvor.

On je naveo da je predsjednik sudskog vijeća napravio propust time što Glavašu nije odmah odredio istražni zatvor.

– Ovako mu je omogućio, a možda i tu ima nekakve namjere, da može ponovo pobjeći u rodnu Hercegovinu u BiH jer je tamo obnovio kuću i proveo neko vrijeme – rekao je Štrbac Srni.

Prema njegovim riječima, kako sad stvari stoje vjerovatno će se i realizovati Glavaševa izjava „da više nijedan dan neće provesti u zatvoru“.

– Prema nekim mojim procjenama, u praksi bi se moglo realizovati to što je Glavaš rekao da više neće ni ići na izdržavanje ostatka kazne. To znači da bi recimo mogao u međuvremenu da premine jer nije baš ni zdrav, ima i godina ili da ponovo bude ukinuta ta presuda, pa da se vrati na ponovno suđenje. Sve su to moguće varijante, tako da je to njegovo bjekstvo po meni bio očekivan potez – naveo je Štrbac.

Komentarišući Glavaševu tvrdnju da je prvostepena presuda protiv njega politička namještaljka i da sud nema nijedan dokaz protiv njega, Štrbac je rekao da će o tome da li ima dokaza odlučiti Viši sud, naglasivši da je dovoljan dokaz to što je Glavaš osuđen po komandnoj odgovornosti.

– Nije on lično osuđen da je ubio te ljude, nego upravo po komandnoj odgovornosti. Bio je optužen da je čak lično učestvovao u mučenjima, ubijanjima, ali je poslije izmijenjena ta optužnica i ostalo je ovo – komandna odgovornost. Svi znaju da je on bio gospodar života i smrti kroz ratni period i dugo poslije rata, dok je bio u ljubavi sa HDZ-om i da se bez njegovog znanja ništa nije moglo uraditi na području Osijeka – rekao je Štrbac.

On je ukazao na to da niko do sada nije dovodio u pitanje Glavaševu komandnu odgovornost, pa je očekivano da je pobjegao kad je već imao odstupnicu u BiH u kojoj će sad mirno uživati u penziji.

– Ako je izdržao pet godina i tri mjeseca i to mu se uračunava u ovu kaznu od sedam godina, očekivano je da više neće ići u zatvor. Sad je izbjegao ovaj istražni zatvor do pravosnažnosti presude, a i ako bude potvrđena presuda o krivici onda će biti preinačena u odluci o visini kazne. Ne bi to bio prvi put u Hrvatskoj da mu pokriju to što je do sada odradio – rekao je Štrbac.

 

NEOPHODNO POKRENUTI PITANJE HAPŠENJA GLAVAŠA

Srpski ministri i predstavnici vlasti treba da aktuelizuju hapšenje ratnog komandanta hrvatskih snaga u Osijeku Branimira Glavaša koji je pobjegao u BiH i da rade na njegovom vraćanju u Hrvatsku, gdje je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je ocijenio da je sramno da ljudi osuđeni za zločine nad Srbima javno govore kako neće da leže u zatvoru.

– To je naša realnost i slika koju moramo ispravljati, jer dok god se ovakve stvari budu dešavale, srpske žrtve neće imati mira i neće dočekati pravdu jer i Tužilaštvo i Sud BiH, a sada vidimo i hrvatsko pravosuđe, rade po istoj mantri da zločini nad Srbima nemaju težinu, da ubice i nalogodavci „nemaju imena“, a nad glavom svakog Srbina koji je nosio uniformu je sud i robija. To je nešto što se hitno mora promijeniti – naglasio je Kojić

Prema njegovim riječima, očigledno je da svi rade po mantri odbjeglog generala takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina i SDA, odnosno Bakira Izetbegovića, koji je svoj kadar savjetovao da bježe od odsluživanja kazni za zločine nad Srbima.

– Očigledno je i Glavaš shvatio da za zločine nad Srbima niko neće odgovarati i da je najlakše pobjeći. Znamo da niko to neće tražiti i juriti. Ubijati Srbe je najjeftinije. Srpska glava je bila najjeftinija. Brine me činjenica da se to dešava u srcu Evrope, da je Hrvatska članica EU, koja je dozvolila da on izađe iz zemlje – naglasio je Kojić za Srnu.

 

KLASIČNA ZLOUPOTREBA DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci, Vitomir Popović izjavio je za Radio Republike Srpske da je u slučaju bježanja Branimira Glavaša u BiH riječ o klasičnoj zloupotrebi dvojnog državljanstva.

Ratne zločince koji počine najteže ratne zločine u Hrvatskoj, osudite i oni dođu u BiH i jednostavno BiH ih ne ispručuje u Hrvatsku“ na izdržavanje kazne“. To je više nego očigledno da se radi o izigravanju prava i dvojnog državljanstva, kao instituta na kojem se sve to zasniva rekao je Popović.

– Jasno je da su sudovi u Hrvatskoj u funkciji te politike, da sve one koji su bilo šta radili za domovinu devedesetih godina, oni se smatraju herojima i njih treba formalno procesuirati, a nikada privesti pravdi – istakao je Popović.

Podsjetimo, Glavaš je nedavno na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od sedam godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u predmetima „garaža“ i „selotejp“.

Tada mu nisu odredili istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015, prema kojoj je Glavaš već odslužio dio kazne.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.