D.I.C. Veritas

Večernji list, 02.03.2016., Povukli film jer za zločin u Dvoru tereti HV

Ivan Orkan Pandža prošlog je ljeta podnio kaznenu prijavu kojom je onemogućio daljnju distribuciju sramotnog filma koji je financirao i HAVC

Bio je 8. kolovoza 1995. kada je, u posljednjim satima operacije Oluja, u Dvoru na Uni počinjen jedan od najmučnijih zločina tijekom Domovinskog rata. U tamošnjoj je školi, pred očima kukavičkih UN-ovih časnika, brutalno pobijeno sedmero psihičkih bolesnika i hendikepiranih osoba, no i danas ostaje nepoznato tko je počinio ovaj teški ratni zločin.

Šest vojski i paravojski

Usprkos činjenici da je u trenutku zločina u krugu od deset kilometara ratovalo čak šest vojski i paravojski, jedan dokumentarni film – hrvatski film snimljen uz pomoć sredstava iz državnog proračuna – za ovaj zločin bez ikakvih dokaza optužuje upravo Hrvatsku vojsku. Riječ je o filmu “15 minuta – masakr u Dvoru” danskih autora Georga Larsena i Kaspera Vedesmanda i u produkciji zagrebačkog Nukleus filma i danskih partnera, koji je sa 250.000 kuna financirao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a prikazan je u programu Sarajevo Film Festivala, potom emitiran i na RTS-u te na nizu televizijskih kanala u Danskoj. I tko zna gdje bi još diljem Europe bio prikazan da hrvatski branitelj Ivica Pandža Orkan nije u kolovozu prošle godine podnio kaznenu prijavu i time zaustavio distribuciju filma koji je vraćen – na doradu za hrvatsko tržište!

– Gledao sam film i šokirao se kada sam na odjavnoj špici vidio da su u financiranju sudjelovali HAVC i naše Ministarstvo obrazovanja. U filmu se pojavljuje i Savo Štrbac, direktor Veritasa, te srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, dok istodobno iz DORH-a nitko nije pozvan da govori. Ukupno sudjeluje pet Srba, pet Danaca i jedan Hrvat, što već rječito govori o namjeri autora – kaže Orkan dodajući da ga je ponajviše šokiralo sudjelovanje Mile Novakovića, srpskog generala s Interpolove tjeralice.

Nije bilo HV-a

– U filmu sudjeluje naš časnik Bruno Čavić koji nastupa u maskirnoj odori, kako su mu sugerirali producenti. Međutim, general Novaković sniman je u civilnoj odjeći u voćnjaku, dok mu u krilu sjedi 10-godišnja djevojčica – kaže Orkan, ratni zapovjednik obrane Sunje, koji, kao i Čavić, svjedoči da 8. kolovoza u Dvoru HV-a nije bilo, kako to sugerira film. Stoga je podnio kaznenu prijavu koja je već rezultirala povlačenjem filma s YouTubea, a nada se i utvrđivanju odgovornosti za mjerodavne koji su takav film financirali i pustili u optjecaj. Iz HAVC-a su se oglasili priopćenjem koje je potpisao Hrvoje Hribar. Potvrđuje da je film “u postupku usklađenja s prije odobrenim scenarijem, da će biti u svom konačnom obliku odobren za javno prikazivanje u Hrvatskoj te će biti organizirana javna rasprava.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.