D.I.C. Veritas

Večernji list, 02.10.2014.,Josipović smijenio savjetnika Dejana Jovića: ‘Štetna i pogrešna izjava’

Predsjednik Ivo Josipović bio je jučer prisiljen distancirati se od najnovije teze svoga glavnog analitičara Dejana Jovića koji je ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan”

Zbog neslaganja u stavovima, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović razriješio je Dejana Jovića dužnosti glavnog analitičara u Uredu predsjednika RH, doznajemo iz Ureda predsjednika.

Kako je Večernji list već pisao, predsjednik Ivo Josipović bio je jučer prisiljen distancirati se od najnovije teze svoga glavnog analitičara Dejana Jovića koji je u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan” te da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim, op. a.) okolnostima”.

Tijekom današnjeg boravka u Istri Josipović je komentirao svoju odluku o razrješenju Jovića.

– Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića – kazao je Josipović u Žminju gdje je nazočio svečanosti otvaranja prve pasivne poslovne zgrade tvrtke Rudan d.o.o u Hrvatskoj. Slično je priopćeno i iz njegova Ureda.

– Predsjednik se ne slaže s tezom koju je iznio gospodin Dejan Jović u svom članku. Predsjednik Josipović smatra da se referendum održan u Škotskoj ni po čemu ne može uspoređivati s referendumom o neovisnosti koji je održan u Hrvatskoj. Taj referendum bio je održan u demokratskom ozračju, ali i pod teretom svijesti o tome da politika Slobodana Miloševića i njegovih tenkova prijeti Hrvatskoj – odgovorio je Ured predsjednika.

Dejan Jović neliberalnim smatra sve referendume o neovisnosti koji su se 1991. i 1992. dogodili na području bivše SFRJ.

– Naši referendumi o nezavisnosti bili su – osim crnogorskog iz 2006. – vrlo neliberalni. Možda su bili “demokratični” ako se pod “demokracijom” podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje. No, liberalni sasvim sigurno nisu bili jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli, piše Dejan Jović u časopisu Politička misao, gdje naglašava da njegovi stavovi ne izražavaju stav nijedne institucije.

Uspjeh hrvatskog i drugih referenduma o separaciji od SFRJ bio je, prema Joviću, “u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode, a ne slobodno izražene volje, izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka”.

S tezom Dejana Jovića nisu se složili ni glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, a HDZ-ovac Gordan Jandroković izjavio je kako je “sramota je za Hrvatsku da je on savjetnik predsjednika”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.