D.I.C. Veritas

Večernji list, 02.12.2014., ‘U Hrvatskoj ne mogu dobiti izbore, ako se ne predstave kao srbomrsci’

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić gostujući u emisiji ” Upitnik” RTS-a je istaknuo kako mu se čini da bi Europa željela da Srbija sudi Vojislavu Šešelju i da su se izgubili u tom sporu, u toj zavrzlami koju su sami napravili.

- Bore se Haag i Šešelj jedan protiv drugog, što su se dogovorili i kakav im je plan ne znam, Srbija s tim nema veze, rekao je Nikolić. Prema Nikolićevim riječima, Europski parlament počeo je  ‘stiskati Srbiju’, vjerojatno zbog izbora u Hrvatskoj, jer kako kaže, drugi razlog ne postoji.

‘Europski put’

- Srbija svjesno ide europskim putem iako zna koliko je to teško i koliko će to odricanja prouzročiti. Gledamo da svaki od tih teških poteza ublažimo, da otvaramo vrata kako bi dokazali da zaslužujemo biti tom okruženju, rekao je Nikolić.

Istaknuo je kako Srbija nema obavezu komentirati izjave svojih građana posebno onih koji u politici ništa ne znače.

- Šešelj se uopće nije snašao u Srbiji. Očekivao je vatru svojih obožavatelja, rekao je Nikolić i dodao da instinktivno i sam želi da se vrati i napravi predstavu, ali Srbija ne želi predstave.

Prema ocjeni Nikolića, odnosi s Hrvatskom nisu “u ledenom dobu”, jer su dvije zemlje na dobrom putu, iako će “još vode proteći Savom”. – U Hrvatskoj ne mogu dobiti izbore, ako se ne predstave kao srbomrsci, a kod nas stranke ne mogu prijeći cenzus ako mrze druge. Eto koliko smo mi ispred. Treba sačekati da prođu izbori i tada će se Hrvatska okrenuti partnerstvu sa Srbijom, rekao je Nikolić.

‘Nećemo se svetiti’

Premijer Zoran Milanović, koji se nalazi u službenom posjetu BiH također je komentirao slučaj Šešelj, javljaju 24 sata.

 - Ovo nije pomoglo odnosima dviju država. Da ćemo se svetiti, nećemo, ali ćemo postavljati pitanja. Vlasti u Beogradu moraju biti spremne na razgovor, a ne na ucjene jer ucjenama se ništa neće postići. Vidim da vlasti u Beogradu još neke stvari ne razumiju, rekao je u utorak premijer Zoran Milanović koji je u službenom posjetu BiH. 

Tako je komentirao izjave srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je rekao da se Srbija o Šešelju izjasnila te da je njegova politika prošlost. Milanović pak smatra da se vlasti u Beogradu i nisu baš proslavile svojom reakcijom.

- Vlasti u Beogradu se nisu proslavile s reakcijom i to sve utječe na odnose, a mi puno ulažemo u odnose i prije svega u status srpske zajednice u Hrvatskoj – rekao je Milanović. Premijer je upozorio i da se posljedice rata još uvijek osjećaju, te dodao kako neki u Hrvatskoj “to pokušavaju zloupotrijebiti u političkom i dnevnom životu”.

- Ja se tome suprotstavljam i onda očekujem nekakav recimo partnerski odnos od vlasti u Beogradu – naglasio je Milanović.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.